29 iulie 2019

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Cum se prepară o cafea turcească ca la carte

Oriunde poți găsi o cafea atunci când ai nevoie de puțină energie, dificil este însă să găsești una bună, mai ales când ești mai pretențios și ai dori, să spunem, o cafea turcească ca la carte. Vestea bună este că aceasta poate fi preparată și acasă, în propria bucătărie.

Orice cafea poate fi cafea turcească, chiar dacă vine din Indonezia sau din Etiopia. Poți folosi atât cafea din varietatea „arabica”, dar și varietatea „robusta” sau altele sunt de asemenea folosite. Termenul de cafea turcească se referă în principal la modul în care este pregătit preparatul, care începe cu o bază foarte fină, fiind aproape un praf de boabe.

Turcii adaugă apoi această bază în apa rece într-o oală de alamă numită cezve și încălzesc cu grijă amestecul până când lichidul se ridică și spumegă. Cei care accelerează procesul prin începerea preparării acestui tip de cafea cu apă caldă compromit gustul produsului finit. Localnicii turci numesc această scurtătură versiunea „apă de spălat vase”.

Imediat ce mixtura începe să spumege, dar înainte să fiarbă, aproape o treime din lichid este distribuit în căni individuale. Cantitatea rămasă este pusă din nou pe foc până fierbe.

Bariștii spun că apariția unei spume aproape cremoase în partea de sus este un semn al bunei tehnici de fabricare a cafelei. Cu cât mai groasă, cu atât mai bine. Știi că ai făcut o ceașcă de cafea bună, glumesc turcii, când poți pune o potcoavă pe ea și va pluti. Comandati cafea de la eMAG, accesand https://www.emag.ro/cafea/c

Cum se servește cafeaua turcească

Cafeaua este servită în mod tradițional într-un fel special de ceașcă de porțelan numit kahve finjanı.

Băutorilor înrăiți de cafea turcească le place să o bea nefiltrată, cu granule perceptibile prin lichid. Fanii știu că trebuie să agite băutura înaintea fiecărei înghițituri, asigurând o textură uniformă a aromei, însă începătorii de cele mai multe ori beau cafeaua fără să agite lichidul în cană, gândidu-se adesea că este mai slabă decât ar trebui. În cele din urmă, ei descoperă „noroiul” – un strat gros grunjos – depus pe fundul cănii.

Se adaugă zahăr la cafeaua turcească în timp ce se fierbe, deci cantitatea de zahăr dorită trebuie specificată în timpul preparării cafelei. Cafeaua turcească poate fi servită și neîndulcită sau cu cantități mici sau moderate de zahăr.

Cafeaua obișnuită este de obicei servită cu dulciuri turcești sau, uneori, cu bomboane din cristale de zahăr. Acesta poate fi, de asemenea, condimentată cu cardamom.

Cum se face cafeaua turcească în alte țări

Deși țările înconjurătoare Turciei pregătesc cafeaua într-o manieră similară, mulți se opun acordării de credit către Turcia. Istoria lungă a războaielor și a invaziilor otomane și turcești a determinat o redenumire a băuturii în locuri precum Grecia, unde băutura este numită „cafea grecească”.

În Bosnia și Herțegovina, cafeaua turcă este numită „cafea bosniacă” și se face ușor diferit față de omologul său turc. O abatere de la preparatul turcesc este că atunci când apa atinge punctul de fierbere, o cantitate mică este pusă deoparte pentru mai târziu, de obicei într-o ceașcă de cafea. Apoi, cafeaua se adaugă în oală, iar apa rămasă în ceașcă se adaugă și ea din nou în oală. Totul este pus înapoi pe sursa de căldură pentru a ajunge din nou la punctul de fierbere, care durează doar câteva secunde, din moment ce cafeaua este deja foarte caldă.

Și în Cehia și Slovacia băutura este foarte populară, și aceștia au cea mai simplă metodă posibilă de a face cafea: cafeaua măcinată este turnată în apă fiartă sau aproape fiartă. Volumul de cafea și de apă depind doar de gustul băutorului.

Însă indiferent de locul de proveniență a boabelor de cafea sau de unde se prepară, zațul gros și întunecat va arăta mereu la fel și este cel care dă gustul acestei cafele.