11 august 2020

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Hard disk drive-ul (HDD) in ziua de azi

Miniaturizarea excesivă și schimbarea obiceiurilor de utilizare a software-ului duce la o întrebare evidentă: asistăm la sfârșitul clasicului hard disk drive? Indicii îngrijorătoare există de ceva timp.

Asaltul stocării de tip Cloud

Mai toate marile companii din piața de hardware și software oferă soluții de stocare în cloud. Microsoft, Google, Apple, Adobe și companiile care au pornit trendul, precum Dropbox, oferă servicii atât gratuti, cât și contra unei plăți lunare. Drept urmare, nevoia unui hard disk drive este pusă tot mai mult sub semnul întrebării.

Un hard disk drive are limitări

Deși a scăzut enorm în dimensiuni și greutate, un hard disk drive este limitat de tehnologia pe care se bazează. Vitezele atinse de rotirea discului este limitată și, de aceea, soluțiile de tip flash au devenit standardul device-urilor inteligente de azi.

Trăim într-o epocă Post-PC

Când Steve Jobs a lansat primul iPad, co-fondatorul Apple a vorbit despre epoca post-pc, în ideea că lucrurile pe care le facem pe un calculator pot fi realizate prin device-uri mai mici și mai portabile.

Șapte ani mai târziu, tabletele de astăzi pot îndeplini (nu tot timpul) majoritatea sarcinilor pe care le facem pe un calculator sau laptop. O diferență majoră pe care o veți vedea între cele două tipuri de produse este lipsa unui hard disk drive.

Schimbarea componentelor a devenit o activitate de nișă

Forma clasică de 3.5” și 2.5” a hard disk drive-urilor începe să devină un lucru mai puțin practicat decât în urmă cu câțiva ani. Deși tehnologia flash a luat cu asalt supremația soluțiilor clasice de stocare, aceasta a fost păstrată în forma de 2.5” prezentă pe laptop-uri. Astfel, utilizatorii puteau să facă un upgrade cu ușurință, iar producatorii de laptop-uri gen Asus puteau să păstreze același design de hardware pentru mai multe generații de modele. Prin apariția soluțiilor de stocare PCI Express, se pare că forma clasică a unui hard disk e menită dispariției.

Așadar, sunt acestea suficiente motive ca onorabilul hard disk drive să devină istorie? Te lăsăm pe tine să decizi!