9 martie 2021

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Alegerea parchetului potrivit pentru casa dvs.

Pe Archiexpo, parchetul este împărțit în două familii mari: masiv și stratificat. Deși parchetul masiv este cel mai vechi și mai tradițional, este și mai scump, în comparație cu pardoseala stratificată. Iată câteva puncte de luat în considerare pentru fiecare.

Parchet masiv

Scândurile acestui tip de pardoseală sunt din lemn masiv 100% și se încadrează între ele printr-un sistem de caneluri; poate fi lipit sau bătut în cuie, dar niciodată plutitor. Parchetul masiv este disponibil în multe tipuri de lemn, cum ar fi stejar, frasin, mesteacăn, fag, nuc, arțar și multe altele. Grosimea lemnului variază între 12 și 23 mm. Deși sunt considerate cele mai scumpe, sunt și cele mai durabile tipuri de pardoseli – pur și simplu le șlefuiți și aplicați un strat superior nou și sunt ca noi. Unele pardoseli masive rezistă 100 de ani sau mai mult. Pentru parchet emag va ofera o gama variata de unde puteti alege cea mai buna varianta pentru casa dvs!

Parchet stratificat

Parchetul stratificat este un pardoseală cu trei straturi, cu o grosime de la 10 la 15 mm. Cele trei straturi sunt deja presate împreună pentru a forma unul singur de către producător și sunt gata de aplicare. Placa de bază este realizată dintr-o fibră de lemn de înaltă densitate; placa centrală, de obicei realizată din fibră de lemn, contribuie la stabilitate și este economică; uzura, stratul superior, cunoscut și sub numele de stratul de acoperire, trebuie să ajungă la cel puțin 2,5 mm și să fie realizată din stejar sau lemn masiv – nu imitație. Cu cât placarea este mai groasă, cu atât este mai durabilă, deoarece șlefuirea acestui tip de parchet va îndepărta 1 mm de material.

Estetica pardoselilor stratificate este similară cu cea a parchetului masiv, deoarece se vede doar stratul superior: lemnul nobil. Atât pardoseala masivă, cât și cea stratificată, pot fi renovate, dar cea stratificată poate fi renovată o singură dată, dacă stratul de uzură este de 2,5 mm. Pardoseala stratificată a fost dezvoltată în anii 80 și a făcut posibilă democratizarea parchetului: nu mai este rezervată doar elitei.

Parchetul stratificat nu trebuie confundat cu parchetul laminat, al cărui strat superior a fost lăcuit sau realizat din imitație de lemn. Există și alte tipuri de pardoseli care imită parchetul, pe care le veți găsi separat în mod deliberat.

Finisaje

Parchetul masiv sau stratificat este disponibil în multe finisaje, de la lac tradițional până la cele mai noi tendințe. Scândurile din lemn de esență tare sunt disponibile în două feluri: brute sau prefinisate. Cu scânduri sau plăci brute, acestea sunt instalate în camera desemnată de un profesionist; finisarea se face după fixarea pardoselii. Scândurile prefinisate au fost deja pătate sau acoperite, ceea ce este convenabil, deoarece puteți vedea deja ce rezultat veți obține. Dacă decideți să alegeți varianta brută, trebuie să vă bazați pe abilitățile instalatorului de pardoseli, dar finisarea la fața locului oferă un nivel interesant de personalizare, cu un control mai mare asupra petei și luciului. Instalatorul șlefuiește de obicei pardoseala neterminată după ce a fost setată, apoi aplică finisajul pe scânduri ca o singură entitate, producând rezultate mai fine.

Iată câteva din cele mai frecvente tipuri de finisaje de parchet:

  • Cerat: Finisajul lustruit este, în general, parchet masiv dur. Este vorba de cerarea lemnului după ce l-ați șlefuit, ceea ce va da o patină frumoasă parchetului, de-a lungul anilor. Acest tip de finisaj necesită multă întreținere, iar ceara nu protejează împotriva petelor sau a apei. Cu toate acestea, rămâne finisajul preferat al multor proprietari.
  • Uleiat: Finisajul uleiat constă în tratarea pardoselilor din fabrică prin aplicarea a două sau mai multe straturi de ulei. Acest tip de finisaj este recomandat pentru încăperile umede și cu trafic intens.
  • Lăcuit: Finisajul lăcuit constă în aplicarea mai multor straturi de lac, formând o peliculă subțire care împiedică pătrunderea umezelii și a petelor în podea. Acest finisaj facilitează foarte mult întreținerea. La nivel estetic, lacul poate fi ușor colorat, mat, lucios sau satinat. Acest finisaj este economic și oferă o rezistență foarte bună. Aduce un stil modern și contemporan pardoselii.
  • Decolorat: Producătorul decolorează lemnul, proces care modifică culoarea acestuia, dându-i o nuanță mai deschisă. Înălbirea accentuează și evidențiază vena plăcilor. Parchetul decolorat luminează un interior contemporan.