20 noiembrie 2019

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Cum sa depozitezi corect alimentele in lada frigorifica

Lada ta frigorifica îți poate aduce o mulțime de avantaje, începând de la păstrarea prospețimii fructelor și legumelor tale, până la condițiile optime de depozitare a alimentelor care nu se mai găsesc în acea perioadă a anului.

Fie că este vorba de congelatorul combinei tale frigorifice sau de o ladă frigorifică dedicată acestui scop, ține cont de sfaturile de mai jos oferite de producătorul de aparate frigorifice Arctic pentru a beneficia de toate plusurile oferite de congelare.

  • Lasă preparatele să se răcească bine la temperatura camerei înainte de a le congela. După ce le-ai poziționat în lada frigorifică, lasă puțin spațiu în jurul recipentului, pentru ca aerul rece care circulă să poată răci mai repede preparatul.
  • Pune alimentele sau rețetele gata pregătite în pungi  cu sistem de sigilare în poziție orizontală atunci când le congelezi. Astfel, vei putea să le aranjezi mai ușor, în poziție verticală, odată ce ele au înghețat, rezultând mai mult spațiu economisit.
  • Află ce produse se congelează și care nu se pot congela. De exemplu, nu congela următoarele alimente: ouă în coajă (atât proaspete, cât și fierte) salată verde, cartofi întregi, mere, castraveți, iaurturi, maioneză sau lapte, sau orice fel de suc acidulat. Aceste alimente pot fi congelate: pâinea, nucile de toate felurile, orezul gătit, paștele deja fierte, chiftelele și clătitele.
  • Etichetează totul: Pune o etichetă care se poate citi ușor pe ambalajele alimentelor gata de congelare. Astfel, nu vei fi nevoit să cauți printre ele, mai ales că, odată înghețate, pachetele capătă un aspect asemănător. Notează tipul de aliment și data congelării sau a expirării pentru rezultate optime.
  • Nu uita să folosești și sfaturile de congelare de pe site-ul producătorului.
  • Compartimentează în funcție de tipul de aliment: legumele și fructele separat de cărnuri sau de înghețată. Folosește cutii de lemn dacă lada frigorifică nu dispune de sertare proprii.
  • Porționează totul, pentru a putea accesa cu ușurință tot ce ai nevoie. Pune într-o pungă  cu sistem de sigilare și apoi, folosind un bețișor chinezesc sau o riglă, porționează totul în dreptunghiuri. Astfel, când vei avea nevoie de o porție, îți va fi ușor să deschizi punga, să scoți unul sau mai multe dreptunghiuri și să o resigilezi la loc.
  • Scoate tot aerul din ambalajele care permit acest lucru. Acest fapt va împiedica degerarea alimentelor. În cazul în care folosești cutii sau borcane speciale, umple doar ¾ din total, deoarece la congelare alimentele își măresc volumul.

Ce este degerarea? Acest fenomen apare atunci când aerul rece usucă o zonă din suprafața alimentului, cauzând întărirea texturii și modificarea aromelor. Degerătura este ușor de reperat, fiind o pată gri și înghețată și poate fi prevenită prin sigilarea recipientelor și vidarea lor atunci când este cazul. Fii sigur că nu ții prea mult deschisă ușa congelatorului sau a lăzii frigorifice, deoarece expunerea la temperatura de afară poate cauza fluctuații, rezultând degerături. În cazul degerării, după dezghețare poți decupa zona afectată, înainte de a găti preparatul.

Dacă deții un congelator voluminos sau o ladă frigorifică, poți face o listă cu alimentele pe care le conține. Notează și data la care ai congelat fiecare preparat. Poți astfel reorganiza congelatorul periodic, astfel încât alimentele mai vechi să fie în față, iar cele congelate recent, în spate. Folosește recipiente de formă pătrată, pentru  maximizarea spațiului. Aceste sfaturi îți vor garanta prospețimea alimentelor, asigurând și o viață îndelungată congelatorului sau lăzii frigorifice.