12 decembrie 2019

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Cum sa gatesti in siguranta si sa reduci la minim orice risc de accidente in bucatarie

Gătitul, la cuptor, plită sau aragaz, este o activitate frecventă în aproape toate casele. Dar ca orice activitate care utilizează focul sau gazul, trebuie să se beneficieze de măsuri de prevedere și siguranță pentru a evita accidentele și incendiile. Sunt câteva măsuri de siguranță, așadar, de care trebuie să ții cont pentru un gătit responsabil și cât mai sigur.

1. Cele mai multe incendii din locuințe pornesc din bucătărie. Trei din fiecare cinci incendii sunt cauzate de un aragaz. Ieftin sau scump, cu gaz sau pe curent electric, nu contează, toate aragazurile reprezintă un risc de incendiu.

2. Incendiile pornite de la gătitul pe aragaz ieftin sunt frecvente. Ele reprezintă circa 44% din incendiile de locuințe, cauzează 15% din procentul deceselor în incendii și 38% din victimele incendiilor din fiecare an.

Aragaze Beko, eMAG, preturi speciale, comandati online!

3. Multitasking-ul în timpul gătitului pe aragaz ieftin nu e o idee bună. Focul nesupravegheat este principala cauză a incendiilor în bucătărie. Dacă trebuie să te îndepărtezi de aragaz, oprește ochiul aragazului.

4. Prăjitul este principala activitate care provoacă incendii în bucătărie. Uleiul sau grăsimea se aprind ușor, asta pentru că majoritatea prăjelilor sunt făcute fără capac pe tigaie sau oală, iar focul se poate întinde foarte ușor.

Aragaze Beko – oferte speciale eMAG.ro

5. Cele mai frecvente echipamente implicate în incendii provocate de gătit? Aragazurile ieftine și plitele, cu 58% din total. Cuptoarele sunt responsabile de doar 16% din incendii.

6. Un aragaz ieftin electric este la fel de periculos ca și unul pe gaz, dacă nu chiar mai periculos. Asta pentru că la un aragaz electric e mai ușor să nu observi că ochiul este aprins, iar după oprire, ochiurile rămân încinse mai mult timp.

Aragaze Beko

7. Cuptoarele cu microunde nu sunt nici ele atât de sigure pe cât crezi. 44% din arsurile suferite în bucătărie se datorează cuptoarelor cu microunde.

8. În bucătărie, nu focul aragazului ieftin îi rănește cel mai des pe copii. Cel mai frecvent, aceștia suferă arsuri la contactul cu tăvi sau tigăi fierbinți sau cu lichid și abur fierbinte.

Aragaze Beko – oferte si preturi reduse masiv

9. Îmbrăcămintea face diferența când gătești. Hainele lejere, largi, sunt primele care iau foc. 16% din decesele provocate de incendii din bucătărie sunt din cauza hainelor largi.

10. Gătitul când ești obosit sau beat nu sunt recomandate. Păstrează această activitate doar pentru momentele în care poți fi în stare de alertă completă.

11. Lucrurile care pot arde ușor, ca prosoape, mânecile halatelor, mănuși de bucătărie, trebuie ținute cât mai departe de aragaz.

12. Nu pune lucruri fierbinți – oale, tăvi, tigăi – pe marginea blaturilor sau meselor de bucătărie. Se pot răsturna ușor și pot provoca victime.

13. Nu lăsa copiii și animalele de casă să se apropie de zona în care gătești în timpul acestei activități. Asta include zona aragazului ieftin, dar și zona blatului de bucătărie sau masa pe care așezi vasele în care gătești.

14. Deschide recipientele pe care le-ai încălzit la cuptorul cu microunde cu atenție și ține-le departe de față.

15. Instalează-ți, pe cât posibil, detectoare de fum în bucătărie și în restul camerelor casei.