14 ianuarie 2019

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Cat de preocupati mai suntem de cum arata motocicletele pe care le detinem?

La inceput de an, sa incercam sa ne punem o intrebare destul de provocatoare: ne mai pasa sau nu de cum arata motocicleta pe care o detinem? Cu alte cuvinte, cat de mult conteaza designul sau performantele pe care motorul, acceleratia sau frana le dezvolta pentru a ne ajuta la indeplinirea, intr-un timp cat mai scurt, a comenzilor pe care dorim sa le efectuam!

Sa presupunem, prin absurd, ca ne propunem sa achizitionam un nou cablu acceleratie (il gasim si online, chiar la preturi bune aici: https://www.unimotors.ro/Cabluri-bowdene-acceleratie_c_1075_1097_1116_105.html), intrucat cel vechi nu mai este in parametri maximi! Dincolo de caracteristicile unui cablu acceleratie, de exemplu, ne gandim, in momentul in care avem in garaj o motocicleta, cat de aventuroasa sau de “frumoasa” ar fi noua Africa Twin ori mai atragatoarea Ducati Panigale.


Sau poate ca ne vine in minte urmatoatele vorbe: “Vai! Mai vechea mea KTM 790 Adventure mi se pare cam urata. Ce ar fi daca as achizitiona noua versiune S1000 RR 2019, dar totusi mi se pare ca designul este un pic cam banal. Nu cumva acesta seama leit cu noile modele Honda, combinate perfect cu designul fermecator al puternicelor Ducati?

De acord, gusturile nu se discuta! Insa, este foarte dificil sa clasifici motocicletele in “frumoase” sau “urate”, caci, dupa cum spuneau mai marii indistriei, fiecare constructor isi transpune viziunea si filosofia sa in creatia pe care o lanseaza pentru a capta atentia publicului interesant.

Si oare, ce este mai important, pana la urma? Daca stam sa ne gandim, dincolo de designul sau de formatul cat mai aerodinamic, imbinat cu aer retro sau futuristic pe care il poate coopta, de departe cel mai important aspect de care ar trebui sa tinem cont este, cu siguramta, caracteristicile mecanice.

Cu alte cuvinte, indiferent ca vorbim despre cum arata un S100 RR sau o motocicleta din clasa Superbike sau GP, o masa redusa, o electronica realizata dupa cele mai riguroase standarde, ori un cablu acceleratie care sa dureze cantaresc enorm in decizia finala. Si da, partea mecanica, alaturi de cea electrica, reprezinta, cu siguranta, cele mai mari provocari pentru ori motociclist mai putin familiarizat cu partea tehnica.

Cablul de acceleratie, “colacul de salvare” daca vrei sa pornesti in siguranta

Pornirea si calatoria in conditii de maxima siguranta sunt doua aspecte cruciale la care trebuie sa ne gandim atunci cand vrem sa ne pastram motocicleta deja detinuta ori vrem sa tinem pasul cu tehnologia si sa trecem la noua KTM 790 Adventure ori la mult mai fastoasa Honda Gold Wing. Cu certitudine, atunci cand intentionam sa achizitionam un nou cablu acceleratie, performantele si diferentele de fabricatie iti spun, cu adevarat, cuvantul. Dar, oare, ce ai putea admira la deja consacratul model KTM 790 Adventure, echipat cu un motor de 95 CP, cuplat la o masa decenta?

Poate, da, intr-adevar, ai dori sa incerci sau macar sa testezi o motocicleta senzationala, cum ar fi noua Honda Gold Wing, care se vrea sa repurteze un success cat mai rapid. Iar senzationalul apare tocmai datorita motorului cu sase cilindri boxer, unic in lumea moto. Si, de ce nu, sa nu uitam nici de cutia automata cu 7 trepte.

Cu alte cuvinte, ar fi de preferat sa acordam o atentie sporita, in primul rand, tehnologiei. Fireste, confortului, fiabilitatii, caci nu dorim ca motocicleta sa ne faca vreo surpriza si sa ramanem cu ea in drum!


Accesorii nelipsite la drum lung!


Una peste alta, situatia se prezinta in felul urmator: in ceea ce priveste anumite clase moto, argumentul vizual paleste in fata „fisei tehnice”. O motocicleta trebuie sa fie, asadar, parte din experienta noastra de rider. O experienta incununata cu succes, din care competitia, viteza sau anduranta sunt nelipsite.

In concluzie, fie ca intentionezi sa achizitionezi un cablu acceleratie nou, ori sa faci pasul catre o motocicleta mai puternica, fisa tehnica iti spune totul despre noul partener de aventura. Deci, performanta tehnica este tot ce conteaza, iar un cablu acceleratie bun reprezinta un inceput sigur catre o calatorie de senzatie.