11 iulie 2021

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Care sunt situatiile in care se strica spitele rotii motocicletei?

Roata unei motociclete este formara din mai multe spite. Aceste spite roata ajuta la amplificarea miscarii de rotatie si, ulterior, la buna rulare a motocicletei pe carosabil. Cu toate ca aceste componente sunt proiectate sa fie destul de rezistente si sa faca fata intemperiilor si terenului accidentat, se cunosc o multitudine de situatii in care acestea ajung intr-o faza avansata de uzura, in mare parte si datorita utilizarii excesive. Pot fi si defecte din constructie, care implica inlocuirea spitelor pe garantie. Acest aspect, este, de regula rar intalnit la motocicletele de marca, intrucat astfel de vehicule sunt proiectate dupa cele mai inalte standarde, iar scuderistii utilizeaza piese motociclete premium.

Mai jos, am pregatit o lista cu cele mai frecvente situatii in care este nevoie sa inlocuiesti o spita roata cu un accesoriu nou-nout

Procesul de fabricatie

Procesul de fabricatie este privit de catre mecanici drept factorul favorizant principal al uzurii rapid a spitelor roate. Unele roti sunt spitate, altele sunt turnate. Ce inseamna asta?

Rotile sunt constructii cu spite de compresie. Traseul de incarcare se impinge in jos de pe butuc si incearca sa comprime spita (spitele) de jos in sus. Primele roti din spate cu fir de tensiune arata în jurul valorii de 1800. Ele sunt inca in constructie radiala. Spițele radiaza direct din hub. Descoperirea reala vine cu roata tangenta intinsa de tangent, descoperirea realizata cu largul concurs al lui James Starley în 1870. Acestea sunt rotile pe care le vedem astazi pe biciclete si motociclete. De ce este important acest lucru?

Toate rotile motocicletei trebuie sa demonstreze rezistenta in trei planuri: radial, axial si torsional.

Rezistenta radiala tine roata rotunda si rezista la deformarea jantelor cand atingi o ciocnire. Forta laterala inseamna incarcare laterala mai putin importanta pe bicicleta, pentru ca te apleci cand te intoarci. Forta de torsiune, geniul rotii cu spite tangente, iti permite sa transferi cuplul motor si cuplul de franare de la butuc la janta. De cate ori o spita roata traverseaza alte spițe de pe aceeasi parte (majoritatea jantelor de motocicleta sunt lipite intr-un model cu trei sau patru cruci), creste rezistenta la torsiune.

Rotile turnate ofera, la randul lor, o multime de avantaje comparativ cu cele spitate. Acestea faciliteaza anvelopele fara tub, in general isi pastreaza adevarata lor calitate mai buna decat o roata durificata si necesita putina intretinere. Acestea pot transfera mai mult cuplu si pot transporta mai multa incarcatura. In functie de design, ansamblul general poate fi mai usor. In plus, ele se curata si mai rapid.

Tehnica de constructie

Un al doilea factor care influenteaza direct rezistenta si durata de viata a spitelor de roata tine de tehnica de constructie.

Majoritatea jantelor off-road folosesc 36 sau 40 de spite. Acestea trag in mod egal pe toata circumferinta jantei. Introdu o sarcina ascutita intr-un singur loc si vei observa rapid ca roata incearca sa ia o forma ovala. Dar, deoarece intreaga janta se afla in tensiune, aceasta deformare transfera incarcatura cu 270 de grade in jurul echilibrului rotii. Iar acest lucru inseamna ca 27 de spite au incercat sa traga din nou roata. Imagineaza-ti ca acum a lovit aceeasi piatra cu aceeasi motocicleta la aceeasi viteza, dar se rostogolea pe o roată turnata si direct peste una din spitele mari. Forta este localizata pe o suprafata mica. Nu este nimic. In plus, aliajul utilizat pentru roata turnata este mai putin maleabil pentru a incepe procesul. Cu cat este mai mare janta (motociclete de aventura), cu atat problema a fost mai exacerbata.

De aceea, fii atent la materialul de constructie al spitei si inlocuieste accesoriu ori de catre ori observi ca nu mai poate face fata incarcaturii rotii motocicletei.