9 octombrie 2022

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Utilizarea si ingrijirea corecta a lentilelor tale de contact

In Uniunea Europeana, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB, ce prezinta un risc mediu spre mare. Acestea pot fi utilizate:

  • pentru corectia vederii 
  • cu scop terapeutic (folosite pentru protejarea irisului în urma unor interventii chirurgicale)
  • cu scop estetic, pentru schimbarea culorii irisului.

Utilizarea lentilelor este una din cele mai mari frici in randul purtatorilor noi. Majoritatea persoanelor vad asta ca pe un proces extrem de complicat si riscant. Adevarul este ca aplicarea si inlaturarea lentilelor de contact este relativ usoara, pana si un adolescent o poate realiza simplu si rapid.

Aplicarea lentilelor de contact este nedureroasa. Procesul in sine nu implica atingerea niciunui nerv, ci doar plasarea lentilei moi pe suprafata ochiului. Cu toate ca s-ar putea sa iti dea batai de cap la inceput, odata ce te-ai obisnuit cu procesul, iti va intra practic în reflex.

Curatarea si intretinerea lentilelor de contact este necesara pentru indepartarea secretiilor, a mucusului si a depozitelor ce se prind de lentila pe toata durata purtarii. Dezinfectarea se face cu scopul de a inlatura germenii daunatori.

Exista un proces special pentru intretinerea lentilelor de contact care trebuie respectat pas cu pas. Nerespectarea tuturor regulilor de ingrijire poate duce la dezvoltarea unor infectii oculare grave.

In prima faza, este esential sa iti speli foarte bine mainile cu apa si sapun. Procedura te ajuta sa previi transferarea murdariei si a depunerilor de grasime de pe suprafata mainii pe cea a lentilei de contact.

In a doua faza, se scoate fiecare lentila de contact si se curata, temeinic, cu o solutie de ingrijire indicata de catre medicul tau oftalmolog. Curatarea lentilelor este responsabila de eliminarea acumularii de murdarie de pe suprafata acestora. Mai mult chiar, specialistii oftalmologi recomanda ca lentilele sa fie frecate in palma mainii cu cateva picaturi de solutie de ingrijire multifunctionala!

Dupa finalizarea curatarii fiecarei lentile in parte, acestea se vor clati din nou pentru a indeparta resturile ramase, asigurandu-te ca respecti instructiunile si timpul indicat pe ambalajul solutiei pe care o intrebuintezi!