31 martie 2022

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Levi Strauss, povestea tânărului evreu bavarez care a devenit milionar din blugi

În febra goanei după aur, au existat și alți oameni de afaceri pricepuți care și-au imaginat un alt tip de afaceri dincolo de căutarea metalului prețios. După moartea tatălui său de tuberculoză, un tânăr evreu bavarez pe nume Levi Strauss a emigrat împreună cu o parte a familiei sale din Germania la New York, unde a început să lucreze în afacerea cu textile deținută de cei doi frați mai mari ai săi. În 1829, la vârsta de 18 ani, era deja la conducerea unei afaceri.

Conștient că se deschideau noi oportunități pe coasta de vest, a deschis o sucursală a afacerii fraților săi, pe care a redenumit-o Levi Strauss & Co. Cu țesături de pânză începuse să vândă corturi pentru a le face viața mai ușoară minerilor, dar aceștia preferau să doarmă uitându-se la stele, așa că a dat o nouă utilizare acelor țesături, deoarece căutătorii de aur aveau nevoie de pantaloni mult mai rezistenți. I-a creat sub formă de salopete maro care în curând aveau să sufere o revoluție calitativă și cantitativă.

După câțiva ani, a primit o scrisoare de la unul dintre clienții săi, croitorul Jacob Davis, care începuse să folosească țesăturile rezistente din bumbac pe care le cumpărase de la Levi Strauss pentru a face pantaloni. Se pare că unul dintre cumpărătorii săi era un tăietor de lemne care avea nevoie de haine mai rezistente, așa că a venit cu ideea de a adăuga nituri de cupru în punctele cheie de stres. Dar Davis nu știa cum să creeze o rețea de vânzări și a propus să se asocieze cu Strauss, așa că au obținut brevetul în 1873 pentru a face blugii deja populari.

Căutatorii de aur au fost foarte mulțumiți de durabilitatea articolelor de îmbrăcăminte, deoarece le-a permis să lucreze perfect în condiții nefavorabile. Încetul cu încetul, ceea ce fusese creat ca îmbrăcăminte de lucru a început să devină popular printre fermieri și cowboy…

Cauti blugi dama, pe Emag gasesti toate tipurile de blugi!

Dar de unde numele de blugi (blue jeans)? Ei bine, adevărul este că în acest proces de comercializare există mai multe teorii conform istoricilor. Pe de o parte, se pare că cuvântul „jeans” a apărut ca urmare a țesăturilor pe care pescarii din Genova sau Genes le-au vopsit cu un pigment indian numit indigo pe care l-au botezat drept Blue de Genes (Genoa blue) și, pe de altă parte, cuvântul „denim” avea să provină din orașul francez Nîmes, care devenise unul dintre cele mai importante epicentre industriale textile ale secolului al XVII-lea. Acolo s-au făcut pânze și pantaloni pentru marinari pe nume Sarge de Nimes.

Levi Strauss a avut banii și viziunea să creeze o afacere profitabilă care e purtată astăzi de la regi precum Felipe al VI-lea până la foști președinți de talia lui George Bush și numeroase vedete din diferite domenii precum Madonna, Rafa Nadal, Sandra Bullock, Mick Jagger etc.

Succesul în afaceri al lui Levi Strauss l-a făcut milionar și, de asemenea, un patron remarcabil în menținerea moștenirii evreiești din California. Nu trebuie uitat că bazele Hollywood-ului au fost create cu efortul tuturor acelor emigranți europeni care doreau să ofere o lume mai bună. Logo-ul roșu emblematic al casei a apărut în 1892 și este încă folosit astăzi. La moartea sa, în 1902, Levi Strauss a lăsat o mare parte din averea sa considerabilă de șase milioane de dolari celor patru nepoți ai săi, iar restul a fost împărțit între alte rude și donații către diferite entități.