21 martie 2022

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Beneficiile uleiului de ricin – cum să îl folosești și întrebări frecvente

Uleiul de ricin provine din sămânța Ricinus communis. Este un lichid limpede, gălbui, vâscos, cunoscut drept un laxativ natural. Cu toate acestea, de ceva vreme încoace câștigă faimă ca un ajutor de nădejde pentru creșterea părului, a genelor și a unghiilor.

Din punct de vedere dermatologic i s-au atribuit deja mai multe proprietăți, din zona antioxidantă, antiinflamatoare, analgezică și antimicrobiană. Uleiul de ricin este acum utilizat pe scară largă în produsele cosmetice pentru piele și păr, în principal în scopul hidratării.

Cum se folosește ulei de ricin pentru păr?

Una dintre cele mai frecvente îndoieli este cu privire la modul de utilizare a uleiului de ricin în momentul aplicării. Ideal este să folosești local ulei de ricin pentru păr. Dacă extinzi utilizarea, el va avea efect laxativ. Se poate folosi pe păr într-un mod pur, ca pre-șampon , adică aplicat cu câteva minute înainte de spălare cu șamponul obișnuit și apoi clătit. De asemenea, poate fi folosit, în cantități mici, ca leave-in , adică lăsat pe piele pentru a ajuta la sigilarea cuticulei. Persoanele cu păr creț pot pune mai mult ulei de ricin pentru păr pe lungimea părului, întrucât aceste fire de păr, pentru că nu au o structură regulată, tind să fie mai uscate la vârfuri și mențin uleiul mai concentrat pe scalp.

Pentru a folosi ulei de ricin pentru păr pentru hidratare, adaugă câteva picături în masca de tratament pe care o folosești de obicei. Lasă amestecul să acționeze timp de 30 de minute și apoi clătește-l, îndepărtând complet produsele de pe păr.

Este adevărat că uleiul de ricin ajută la creșterea părului?

Nu există dovezi științifice ale acestor utilizări ale uleiului de ricin. Pentru că este un produs vâscos, el ajunge să promoveze efectul estetic de îngroșare, dar nu și îngroșarea efectivă a firelor, spun farmaciștii și cosmetologii.

Uleiul este adesea folosit în formulări în acest scop datorită efectelor antiinflamatoare ale acidului ricinoleic, care ar putea ajuta în situațiile în care există o afecțiune inflamatorie care împiedică creșterea părului. În plus, întrucât este hrănitor și pătrunde bine în scalp, ajută la restabilirea sănătății foliculilor  de păr, ceea ce poate avea un efect asupra părului, dar nimic miraculos.

Este uleiul de ricin potrivit pentru cei cu căderea părului?

Așa cum nu există dovezi că ajută la creșterea părului, același lucru este valabil și pentru prevenirea căderii părului. Căderea părului este o problemă multifactorială, așa că trebuie studiată de un dermatolog, pentru a înțelege cele mai bune tratamente pentru fiecare persoană.

Dacă pacientul are o boală dermatologică care provoacă căderea și rărirea părului, automedicația cu ulei de ricin pentru păr poate întârzia diagnosticul bolii și poate agrava starea.

Este adevărat că uleiul de ricin poate ajuta la hidratarea părului?

Iată unul dintre puținele beneficii ale uleiului de ricin pentru păr. Acesta ajută atât de mult la hidratare încât este folosit în mai multe balsamuri, leave-in-uri și chiar și în tincturi, de exemplu. Uleiurile vegetale pătrund în piele mult mai mult decât mineralele, de exemplu, astfel încât produsele care le conțin sunt mai eficiente în hrănirea și hidratarea părului și a pielii.