20 septembrie 2021

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Kawasaki Z750: o motocicleta naked de minune

Unele dintre cele mai populare motociclete pe piata second-hand sunt naked-urile japoneze de cilindri medii. Honda Hornet, Yamaha FZ6 sau Kawasaki Z750 au foarte multe in comun: motoare cu patru cilindri de 600 cmc, pozitii de pilotaj naturale si un raport pret/performante greu de batut.

De ce un naked?

Daca iesi pe strazile unui oras mare din Romania intre lunile martie si octombrie, ai sanse foarte mari sa vezi un motociclist ce piloteaza unul dintre aceste trei naked-uri japoneze.

Cele trei motociclete sunt foarte asemanatoare, cel putin pe hartie: motoarele cvadricilindrice de 600 cmc sunt derivate din cele ale „verilor” supersportivi de generatie echivalenta, pozitiile in sa sunt naturale si relaxate, carenele lipsesc cu desavarsire, iar preturile sunt mai mult decat acceptabile. Valorile puterii si cuplului maxim sunt foarte apropiate, la fel si greutatile si dimensiunile exterioare.

Ar fi perfect normal sa ne gandim asa: „Pana la urma, ce conteaza pe care o cumparam? Motocicletele sunt, practic, la fel.” Pana la un punct, ai avea dreptate. Dar cele trei roadstere japoneze sunt, totusi, mai diferite decat ar putea parea privind fisele lor de date tehnice.

Motociclete naked cu transmisii de calitate

Honda si Suzuki au, dintre motocicletele naked, transmisii care asigura schimbari line si sunt placute de operat, in timp ce cutia de pe Yamaha este ceva mai dura si cloncane la anumite manevre. La capitolul suspensii, din nou iese in evidenta Hornet, cu cel mai bun compromis intre sport si confort (si singura furca inversată din grup). Suspensiile de pe FZ6 sunt eficiente mai degraba la mersul sportiv, fiind inconfortabile pe drumuri denivelate, iar cele de pe Z750 sunt destul de satisfacatoare: furca este foarte moale, ceea ce nu e rau pentru confort, dar plonjeaza puternic pe franare, in timp ce amortizorul spate este destul de sec, topaind pe denivelari. Cu toate acestea, minusurile lui Suzuki devin evidente doar in comparatie directa cu adversarele.

Kawasaki Z750

Kawasaki Z750 este o motocicleta standard cu patru cilindri in linie, de 750 cm3 (46 cu in), fabricata de Kawasaki in perioada 2004 – 2012. Este o versiune mai mica a modelului Kawasaki Z1000.

Kawasaki Z750 a fost lansat in 2004 ca model economic, după fratele sau mai mare, Z1000 în 2003. Foloseste o versiune cu 750 cmc a motorului Z1000, o suspensie fata mai ieftina si un esapament conventional. La fel ca Z1000, care este considerata o versiune moderna a Kawasaki Z900 / Z1.  Z750 pare ca s-a dezvoltat drept abordare moderna a Kawasaki Z750RS Z2. In 2007, Kawasaki a lansat o versiune revizuita atat a modelului Z750, cat si a modelului Z1000, cu multe modificari stilistice si mecanice. In 2011, alaturi de Z750 standard, Kawasaki a lansat Z750R, care a imbunatatit componentele suspensiei si franelor si un stil usor revizuit. Ca orice motocicleta puternica, merita un ulei moto pe masura, alege Motul 5100 10W40.

Comparand cele trei modele, rezulta ca Suzuki Z750 se inscrie ca un naked extrem de eficient si apreciat de catre riderii cu venituri medii.