30 decembrie 2021

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Honda CBR 125: evolutie si perspective

Honda CBR 125R este o motocicleta monocilindrica echipata cu un motor de 125 cmc, fabricata de catre renumitul constructor japonez Honda.

Aparitie si istorie

Primul model de Honda CBR 125 R este fabricat în Thailanda de A.P. Honda, alaturi de CBR150R, proiectat in mod similar, care se adreseaza in primul rand pietei din Extremul Orient. Acest model a fost lansat prentru prima data pe piata vehiculelor pe doua roti in anul 2004, urmarind sa acopere un vid pe piata aparut dupa lansarea anterioara a modelului NSR125. Facand o paranteza, versiunea Honda NSR 125 este o motocicleta sport fabricate de catre Honda intre anii 1988 si 2001. Puterea acestei motociclete este furnizata de un motor in doi timpi, echipat cu valva RC, un motor cu un singur cilindru cu o turatie care poate ajunge pana la 11000 rpm. Urmand succesul modelului anterior NS125, versiunea NSR125R JC20 a fost proiectata si asamblata de catre filiala italiana a scuderiei nipone.

Varianta JC22 este preponderent de origine japoneza, avand componentele motorului, dar si alte elemente cheie ale acceleratiei produse in Japonia. Acestea au fost asamblate ulterior in Italia si furnizate catre piata aftermarket din Europa.

Honda CBR 125 R este motocicleta echipata cu motorul avand cea mai mica capacitate cilindrica dintre toate modele CBR Honda.

Evolutie

Modelele produse intre anii 2004-2006 copiaza versiunea superioara CBR600F4I si utilizeaza u carburator ca parte componenta a sistemului de alimentare. Anul urmator, in 2005, a fost introdusa schema de culori Repsol, insa aceasta a continuat sa fie utilizata doar in cadrul modelului CBR125R55/6.

In 2007, CBR125R a primit cateva modificari majore. Acest model a primit diferite carene fata pentru a semana cu versiunea sora CBR600RR, precum si modificari ce tin de culoarea bratului oscilant si furcii telescopice fata, care acum sunt negre.

Modificările la motor au inclus implementarea sistemului de injectie de combustibil PGM-FI, IACV (Valve de control al aerului in gol), care functioneaza alaturi de PGM-FI si senzorul de oxigen HECS3 pentru a respecta normele de poluare impuse de tip EURO 3.

Un moment de cotitura in evolutia Honda CBR 125 R a fost inregistrat in anul 2011, ocazie cu care CBR125R a primit prima revizie majora de la inceputuri, transformand aspectul sau in concordanta cu CBR250R din 2011, care, la randul sau, imprumuta de la sport tourer-ul VFR1200F.

In concluzie, in ciuda multiplelor sale limite, motocicleta Honda CBR 125R a fost intotdeauna acel tip de motocicleta sportiva, adecvata deplasarii atat pe distante scurte, in oras, cat si pe distante mai lungi.

Perspectivele evolutiei acestui model sunt deosebit de incurajatoare, luand in calcul imbunatatirile constante care se aduc motocicletei.