13 septembrie 2021

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

De ce sunt unele perechi de ochelari de soare așa de scumpe?

goggles, sunglasses

Razele ultraviolete sunt, după cum bine știm cu toții, deloc benefice pielii și ochilor noștri. De-a lungul timpului s-au inventat diverse lucruri menite să ne protejeze de acestea: cremă cu protecție solară pentru piele și ochelari de soare pentru ochi. Despre crema cu protecție solară știm foarte bine că este recomandat să fie purtată oricând razele soarelui sunt puternice, iar multe doamne și domnișoare o folosesc zilnic sub machiaj pentru a își feri pielea tenului de efectele negative ale razelor UV. Ochelarii de soare, însă, nu par atât de necesari, mai ales că aceștia pot avea în mare parte din timp prețuri exorbitante.

Nu putem nega faptul că ochelarii de soare sunt unul dintre accesoriile noastre preferate și de multe ori îi putem găsi la prețuri reduse prin diverse magazine și la tarabe. Cu toate acestea, ochelarii de soare au o importanță mare și este necesar să investiți într-o pereche de calitate.

La ce ajută o pereche de ochelari de soare?

O pereche bună de ochelari de soare trebuie să îți ofere protecție împotriva razelor ultraviolete ale soarelui. Expunerea îndelungată la raze UV poate deteriora cornea și retina. O pereche de ochelari de soare de calitate elimină razele UV complet.

Un alt lucru pe care îl face o pereche de ochelari de soare buni este să ofere protecție împotriva luminii intense. Când ochii sunt expuși la prea multă lumină, închid în mod natural irisul. Odată ce a închis irisul cât de mult poate, ochiul se va închide pe jumătate. Dacă tot este prea multă lumină, ca atunci când soarele se reflectă în zăpadă, poate rezulta în deteriorarea retinei. O pereche de ochelari de soare de calitate pot bloca până la 97% din lumină.

Un alt aspect pe care o pereche de ochelari de soare buni îl înlătură este strălucirea sau reflexiile puternice. Anumite suprafețe, precum apa, pot reflecta o cantitate foarte mare de lumină care te poate orbi sau îți poate ascunde obiecte. Aceștia sunt ochelari de soare polarizați, special realizați împotriva acestor reflexii. De asemenea, în funcție de culoarea lentilelor, ochelarii de soare pot elimina anumite frecvențe de lumină.

Când cumperi o pereche de ochelari de soare ieftini, alege mai intai dealerii renumiti sau magazinele online specializate, în marea majoritate a cazurilor este posibil ca aceste beneficii sa nu existe, ba chiar pot să înrăutățească lucrurile. De exemplu, dacă ochelari tăi de soare nu oferă deloc protecție UV, riști să fii și mai expus la raze UV decât dacă nu ai purta ochelari. De ce? Ochelarii de soare au lentilele colorate și dau impresia ochiului că blochează o cantitate de lumină, ceea ce cauzează ca irisul să se deschidă și să pimească mai multă lumină și, deci, și raze UV.

Iată de ce ochelarii de soare de calitate sunt mai scumpi și de ce este ideal să investești într-o pereche de ochelari de soare buni de pe emag. Atenție și la diferențele de nivel de protecție UV și la ochelarii special destinați pentru șofat. Nu poți purta orice ochelari de soare atunci când conduci, deci și pe aceștia trebuie să îi alegi cu grijă.