Drumurile pe munte devin o veritabila provocare, indiferent de numarul pe kilometric petrecuti pe soselele mioritice.
Circulatia pe drumurile de munte cu motocicleta prezinta, deci, cateva particularitati de luat in calcul. In primul rand, trebuie sa ai grija sa adaptezi viteza la conditiile de trafic si de drum. Drumurile sunt presarate cu pante adesea abrupe, cu inclinatie ce poate ajunge si pana la 10%. Curbele deosebit de periculoase, serpentinele care leaga statiunile montane de unele localitati fac ca vizibilitatea sa fie extrem de redusa, iar depasirile realmente dificile.
Si atunci, ce ai avea de facut? O serie de tehnici de conducere pe drumuri montane te vor ajuta sa te deplasezi in siguranta. Atentie, unele aspect nu se discuta niciodata la scolile de soferi!
Pornirea in rampa
Unul dintre aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le stapanesti atunci cand te incumeti sa calatoresti pe trasee montane se refera la pornirea in rampa.
E mult mai dificil să pornesti motocicleta in rampa, decat pe teren plat. Este un pericol foarte mare de a da inapoi si de a lovi pe cel din spate, sau de a cala motorul. Iata pasii pentru cea mai buna metoda de condus in panta:
1. Foloseste frana fata pentru a tine motocicleta in timp ce pornesti motorul si cupleaza in prima treapta de viteza.
2. Treci pe frana de picior pentru a tine motocicleta in timp ce actionezi acceleratia cu mana dreapta.
3. Accelereaza un pic mai mult pentru mai multa putere.
4. Debreiaza usor si lasa usor frana spate, in timp ce accelerezi progresiv. Daca debreiezi prea repede, roata din fata se poate ridica si motorul se poate cala.
5. Elibereaza frana de picior in timp ce motorul incepe sa se opreasca, iar ambreiajul va ţine motocicleta.
Schimbarea vitezelor
Schimbarea vitezelor fin si repede necesita antrenament, dar odata invatata, va reduce teama pe motocicleta si te va ajuta sa mentii controlul. Manualul de utilizare iti va spune viteza maxima pentru fiecare vitea si cum sa folosesti corect pedale de schimbator de viteze. Tine minte, in permanenta foloseste treapta de viteza corecta pentru viteza cu care circuli, indiferent daca ea creste sau scade. Se poate pierde controlul si daca vitezele sunt folosite incorect la decelare, viraje sau pante.
Trecere intr-o treapta inferioara de viteze
Trecerea intr-o treapta inferioara de viteza poate fi mult mai dificila de efectuat fin, decat schimbarea intr-o treapta superioara. Iată cum se face:
• opresti accelerarea;
• strangi ambreiajul si accelerezi putin, cu o miscare ferma, impingi schimbatorul de viteze in jos cat de departe merge si il eliberezi;
• eliberezi ambreiajul complet, dar gradual, in timp ce accelerezi, pentru a ajusta viteza motorului cu viteza dorita de mers.
Asigura-te ca mergi suficient de incet cand schimbi intr-o treapta inferioara. Daca mergi prea repede, motocicleta te va zdruncina si roata din spate se poate bloca. Acest lucru este mai probabil sa se întample cand schimbi in treapta intai sau cand mergi in panta. In aceste imprejurari, trebuie sa folosesti franele pentru a incetini suficient pentru a schimba viteza in siguranta.
More Stories
Protectiile de corp MTB: securitate si performanta pe traseele de motociclism montan
Utilizarea căștilor de către motocicliști pe timpul toamnei: Protecție și confort în condiții meteo schimbătoare
Combinezonul moto-nelipsit din arsenalul motociclistului