21 noiembrie 2022

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Ce trebuie să știți despre cafeaua turcească: de la origini la beneficii

Ce trebuie să știți despre cafeaua turcească: de la origini la beneficii

Dacă vă place cafeaua tare și corpolentă, precum espresso, o să vă placă o ceașcă de cafea turcească! Este un tip de băutură cu cofeină puternică care se prepară într-un vas special numit cezve. Rețeta este mult mai simplă decât v-ați aștepta, atâta timp cât pregătiți ingredientele și echipamentul potrivit.

În acest articol, veți afla ce anume este această băutură fierbinte cu cofeină și cum să o realizați acasă. Cine știe, s-ar putea să devină noua dvs. rutină de cafea, pe cât de simplă și delicioasă este!

Ce este cafeaua turcească?

Cafeaua turcească este un tip de băutură cu cofeină preparată cu un vas special pentru prepararea cafelei numit cezve sau ibrik. Băutura cofeinizată se fierbe la foc deschis cu apă până când se îngroașă, apoi se servește într-o ceașcă mică.

Ceea ce face o cafea turcească atât de specială este faptul că este adesea preparată cu cafea boabe măcinată foarte fin. Acest lucru îi oferă băuturii o aromă mult mai puternică și mai îndrăzneață decât cafeaua filtrată.

Cine a descoperit cafeaua turcească?

În ciuda numelui său, această băutură cu cofeină nu este originară din Turcia. Ci, în secolul al XVI-lea, a fost prezentată unui guvernator otoman staționat în Yemen, de unde se știe că provine de fapt.

Guvernatorul otoman a recomandat-o apoi sultanului Suleiman Magnificul, care a continuat să o popularizeze în Istanbul, Turcia, precum și în țările și regiunile din apropiere.

Și, pe măsură ce oamenii din fiecare regiune au dat propria lor turnură rețetei, s-au născut noi băuturi, în ciuda asemănărilor cu metoda de preparare a cafelei turcești. Printre acestea s-au numărat variantele grecești și armenești.

Ce gust are o cafea turcească?

Cafeaua turcească are un gust puternic, îndrăzneț și dulce-amărui și un corp concentrat și mai degrabă grunjos, datorită modului în care este preparată.

Folosirea cafelei măcinate foarte fin și contactul direct cu apa clocotită tot timpul ajută la extragerea eficientă a compușilor de aromă.

Mai mult, această băutură nu este filtrată, astfel încât fundul ceștii va avea un strat vizibil de nămol, iar zațul de cafea va pluti liber în jur, ceea ce îi conferă un corp mult mai greu și o senzație de concentrare.

Cum miroase cafeaua turcească?

În general, cafeaua turcească miroase mai degrabă a nucă, a arsură și a condimente, mai ales când este preparată cu cardamom. Cu toate acestea, va depinde de tipul de boabe pe care îl folosiți.

De fapt, această băutură poate fi atât de aromată încât pacienții care se recuperează de la COVID-19 își pot recăpăta parțial simțul mirosului timp de aproximativ 1 oră!

Ce este special la cafeaua turcească?

În afară de gustul și mirosul său, iată alți factori care diferențiază această băutură de alte băuturi cu cofeină și care o fac atât de faimoasă.

Metoda de preparare

După cum am menționat anterior, această băutură fierbinte se prepară cu un vas special numit cezve sau ibrik. Diferit de oalele tipice din casă, gâtul acestuia este foarte îngust, făcându-l să semene cu o vază cu gura de turnare.

Fără această caracteristică, spuma care se formează în timpul procesului de fabricare nu poate fi acumulată și menținută, ceea ce conferă acestei băuturi cu cofeină infama concentrare.

Cezve-ul are, de asemenea, un mâner lung pentru a ajuta utilizatorul să manevreze mai ușor aparatul de preparat.

Beneficii pentru sănătate

De asemenea, o ceașcă de cafea turcească poate fi considerată o băutură sănătoasă datorită nivelului ridicat de antioxidanți.

De fapt, un studiu a arătat că persoanele care beau această băutură în mod regulat au un risc cu 27% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. Acest lucru se datorează probabil nivelurilor ridicate de cofeină și polifenoli prezenți în băutură.

În afară de aceasta, băutura poate ajuta, de asemenea, să vă protejeze de anumite boli și tulburări precum diabetul și depresia.

Și, aroma sa poate fi de ajutor temporar pentru pacienții care se recuperează de la COVID-19, așa cum s-a menționat anterior.