26 octombrie 2020

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Cum sa intretii eficient chiulasa motorului motocicletei tale

Motorul este una dintre componnetele indispensabile ale motocicleti tale, fara de care functionarea acesteia nu ar fi posibila.

Chiuloasa si garnitura de chiulasa  sunt, prin urmare, legate de buna functionare a motorului motocicletei, indiferent de puterea acestuia si indiferent de modul in care intrebuintezi vehicului, pe sosea, prin oras sau pe terenuri adecvate motorcross-ului.

Ce este chiulasa?

Motocicleta, la fel ca şi masina, necesita o ingrijire si intretinere periodica, indiferent ca parcurgi cu ea kilometri intregi, sau, pur şi simplu, o tii in garaj pe timp de iarna.

Motorul este, facand abstractie de marca sau modelul de motocicleta, o componenta sensibila, fara de care functionarea acesteia este indispensabila.

Chiulasa este o componenta statica a motorului cu ardere interna care, impreuna cu blocul motor si pistonul, alcatuiesc camera de ardere. Chiulasa contine, deci, o mare parte a sistemului de distributie, din care fac parte supapele, arcurile de supapa, arborii cu cama, tachetii, bujiile de aprindere ori cele incadescente. Garnitura de chiulasa este, practic, accesoriul care ajuta la buna etanseitate a acestei piese de motor.

Cum functioneaza chiulasa?

Dat fiind ca este o componenta de baza a motorului si o piesa care sustine marea parte a sistemului de transmisie, chiulasa este supusa, in permanenta, unei solicitari termice si mecanice destul de intense. De aceea, functionarea chiulasei si a motorului, in ansamblul sau, depinde, in mare masura, de gradul de compatibilitate cu urmatoarele criterii:

  • Rigiditatea mecanica ridicata;
  • Rezistenta termica ridicata;
  • Etanseitatea fata de lichidul de racire, gaze de admisie si evacuare;
  • Distributia cat mai uniforma a temperaturii;
  • Realizarea formei optime a camerei de ardere;
  • Masa redusa.

La randul sau, geometria chiulasei depinde de tipul de motor, de forma camerei de ardere, de tipul de sistem de distributie, de sistemul de racire si de traseul de curgere a gazelor. Mai mult, daca este nevoie urgenta de schimbare a garniturii, iar tu consideri ca poti realiza acest lucru de unul singur, trebuie sa stii ca exista pe internet o multime de manuale de reparatii pentru motociclete, care iti ofera consiliere gratis atunci cand ai probleme cu garnitura capac chiulasa insa se prefera piesesle de moto-scutere originale!

Cum functioneaza garnitura capac chiulasa

Capul motorului protejeaza toate camerele de ardere in acelasi timp. O piesa din aluminiu sau fonta este plasata pe bloc, iar o garnitura speciala rezistenta la caldura este inserata intre ele.

Aceasta din urma ofera un sistem de etansare maxim. In unele cazuri, se aplica un strat suplimentar de etansant, care creste caracteristicile operationale ale garniturii chiulasa.

In timpul reparatiilor curente sau majore, garnitura chiulasa de sub cap trebuie schimbata. Nu este potrivita pentru reutilizare.

Partea din aluminiu este expusa influentelor la temperaturi ridicate, deoarece se potriveste direct cu camerele de ardere. Amestecul de combustibil si aer in timpul exploziilor exercita, de asemenea, un efect de forta pe suprafata interioara.

Exista, de asemenea, gauri datorita carora arborele cu came isi indeplineste operatiunile. In cazul acesta, esti nevoit sa instalezi:

  • izolatori;
  • arcuri;
  • supape;
  • spalatorii de sprijin;
  • rulmenti de rotatie etc.

Cum intretii garnitura chiulasa?

Trebuie avut în vedere faptul ca, in orice caz, toate sistemele si piesele moto necesita intretinere in timp, inclusiv garnitura chiulasa. Un factor important in aceasta situatie este diagnosticul in timp util. O atentie deosebita trebuie acordata urmatorilor factori:

  • lucrare de inalta calitate a garniturii, asigurand etanseitatea;
  • practica valve;
  • este important sa verifici performanțta garniturilor de supapa;
  • trebuie sa controlezi calitatea garniturilor de ulei ale arborelui cu came.

Daca apar fisuri, uleiul din sistemul de ungere va patrunde in sistemul de racire, iar antigelul va intra in cavitatea de circulatie a uleiului. De aceea, vei constata, din pacate ca motorul va functiona cu o eficienta redusa.

Cand o parte din ulei incepe sa circule cu antigel, va aparea un fenomen precum structura motorului. Dupa un timp, motorul va opri pur si simplu pornirea.

In acelasi timp, o temperatura crescuta a motorului va aparea pe tabloul de bord in conformitate cu indicatorii.

Pentru o etansare corecta, alege intotdeauna solutia unei garnituri chiulasa noi.