12 ianuarie 2018

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Ametelile si vertijul – doua probleme care nu ne dau pace

Ce sunt amețelile?

Potrivit ”Sfatul medicului”, amețeala este starea în care o persoană are senzația ca ar putea leșina, că și-ar putea pierde echilibrul, este instabilă, se simte confuză sau simte că, pur și simplu, se învărte pământul cu sine.
Cele mai multe dintre cauzele ametelilor nu sunt grave și se rezolva rapid, fie cu recomandarea medicului, fie prin tratament la domiciliu. Însă, cel mai important aspect de care ar trebui să țină cont toți cei care suferă din aceste pricini este faptul că, la apariția acestor simptome, nu trebuie să intre în panică, deoarece, în caz contrar, vor resimți o accentuare a lor. Prin urmare, singura soluție de moment ar fi alocarea unei perioade de respiro, un moment de relaxare în care să conștientizeze că nu este nimic grav și că aceste manifestări neplăcute pot trece de la sine.

Cum se declanșeaza?

Este bine de știut ca ea se poate declanșa în momentul în care la nivelul creierului apare un deficit de irigare, pe fondul unei scaderi bruste a tensiunii arteriale, a deshidratarii, diareei, febrei sau a altor cauze. De asemenea, amețeala poate însoți, cel mai adesea, afectiuni precum gripa, raceala, alergiile sau un nivel scăzut al zahărului din sânge. În plus, o serie de boli,  cronice pot contribui la agravarea stării de confuzie și instabilitate, cum ar fi: afecțiunile cardiovasculare, accidental vascular cerebral, dezechilibre la nivelul urechii interne, hipertensiune arterială sau chiar atacuri de panică. Oricare dintre aceste tulburări vine la pachet și cu simptome adiacente, precum dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație și tulburări de vedere.

Conform csid, in articolul ”Vertij și amețeală- cauze, diagnostic și tratament”,  medicii ne informează asupra faptului că amețeala  nu este o boală , ci doar efectul unor disfuncționalități ale organismului, de cele mai multe ori, de natură senzorială, însă poate să apară și pe fond de oboseală, stress, la orice vârstă și în orice moment al zilei.

Anemia, tensiunea oscilantă, diabetul zaharat sau stările febrile se numără și ele printre numeroasele probleme care au în spate senzațiile de instabilitate și dezchilibru.

Cum stabilim un diagnostic corect?

Deși, aparent, nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății persoanei, dacă persist, cauzele amețelilor trebuie identificate și urmată o schemă terapeutică și medicamentoasă la modul cel mai serios, în vederea prevenirii complicațiilor. În cazul în care ele sunt un episode trecător, nu trebuie să ne facem griji, în aceste privințe, simpla odihnă și o alimentație echilibrată poate rezolva problema fără vreo intervenție medicală. Însă, dacă observăm o agravare a lor, este semn că ele  ascund o afecțiune care este în curs de cronicizare, deci vizita la medic este imperios necesară.

Primul care ar trebui informat despre aceste neplăceri este medicul de familie, care, după ce va da un set de analize uzuale, în vederea identificării rapide a unor boli ca anemiile, colesterolul, diabetul, probleme de coagulare sau cele ce vizeaza funcționarea deficitară a unor organe interne (ficat, fiere, rinichi), va indica o trimitere către un specialist neurolog, cardiolog sau psihiatru, în funcție și de alte semne descrise de către pacient.

După excluderea bolilor cardiovasculare, a colesterolului și a hiperglicemiei, este clar că a avem de-a face ori cu un vertij, ori cu un atac de panică, deoarece simptomele sunt sensibil indentice, iar o inventigație amănunțită va stabili un diagnostic diferențiat.

Amețelile și vertijul

Sunt două lucruri care se îmbină perfect în lumea medicală a zilelor noastre. Numeroși medici spun cum pacienții lor se plang că, efectiv, le fuge pământul de sub picioare sau că se învârte casa cu ei, au frecvente stări de dezechilibru, instabilitate, în care simt că plutesc și că își pierd traiectoria fără vreun motiv anume. Toate acestea sunt clar simptomee unui vertij, care este definită de către specialiștii neurologi ca fiind o senzație iluzorie de rotire a corpului și a obiectelor din jur. El este însoțit, în majoritatea cazurilor, de țiuituri în urcehi, tinitus sau acufene,  asa cum mai sunt denumite în termeni medicali, senzație inexplicabilă de greață și vomă și transpirații reci. De multe ori, acesta poate sugera o afecțiune a sistemului vestibular, netratată corect, sau chiar probleme mult mai grave, care vizeaza traumatismele craniene sau infecții virale sau bacteriene severe.

Ne ajută tratamentul cu medicamente și ce alte soluții mai au medicii pentru pacienți?

Tratamentul cu medicamente alopate este prima metodă de tratare a vertijului practicată de către medicii neurologi, care au ca scop reducerea presiunii ridicate de la nivelul structurilor urechii interne, reducerea acufenelor și redarea echilibrului în mers. Cu toate acestea, de multe ori, medicamentele s-au dovedit a avea efect limitat și nu, întotdeauna eficace, de aceea, centrele medicale care dispun de aparatură de ultimă generație vă sfătuiesc de a urma câteva ședinte de reeducare vestibulară, care pot corecta deficiențele la nivel vestibular si pot îmbunătăți și capacitatea auditivă.

Multumim pentru informatii medicilor specialisti de la Clinica Nova!