Casa de Comenzi Vindem-Ieftin (www.vindem-ieftin.ro), specializată în consultanța de achiziții pentru materiale de construcții, a sesizat că și în această piață complicată fenomenul scumpirilor pe lanțurile de livrare este prezent, chiar mai accentuat decât la alte produse, cum sunt cele alimentare.
Așa cum laptele pleacă din fermă cu mai puțin de un leu litrul și ajunge cu mai mult de 5 lei pe rafturile magazinelor, și materialele de construcții se scumpesc de la fabrică la șantier, din cauză că pe lanțul de livrare apar o sumedenie de intermediari, fiecare cu adaosul său. În cazul unor materiale cu cerere intensă, prețurile cresc – artificial – chiar și cu 50%, estimează administratorii portalului vindem-ieftin.ro.
Casa de Comenzi Vindem-Ieftin iti prezinta cateva sfaturi, pentru a cumpara materiale de constructii la pretul corect.
Comparați oferta din magazine cu cea din mediul online!
Nu vă duceți doar la primul venit!
Înainte de a achiziționa de oriunde, recomandăm clienților să se informeze înainte cu privire la prețurile pentru materiale de construcții.
Depozitele și hipermarketurile practică adaosuri foarte mari, având la rândul lor costuri suplimentare de logistică, depozitare, manipulare a mărfii etc. Acestea sunt incluse în adaosul comercial aferent produsului.
În mediul online, situația este diferită deoarece aceste costuri sunt tăiate, clientul final plătind prețul corect al aceluiași produs.
Încurajăm persoanele implicate în proiecte de construcții să ne trimită lista de materiale, iar noi – în funcție de zona de livrare și cantitate – le vom oferi cel mai bun raport dintre calitate și preț.
Suntem conștienți că există această curiozitate de a atinge materialul înainte de a-l achiziționa, de a testa calitatea lui și, din acest motiv, foarte multe persoane preferă să se îndrepte către depozite și hipermarketuri. Însă, în această variantă, costurile vor fi mai mari decât cele din mediul online.
Calitate versus Cantitate. Cum se transformă meseriașii în agenți de vânzări ai producătorilor
Producătorii au creat game speciale de produse pentru hipermarketuri, însă calitatea este mult mai slabă la multe din aceste tipuri de produse.
Procesul este identic ca în domeniul medical. Doctorii eliberează o rețetă, iar producătorii de medicamente plătesc un comision pentru aceste recomandări (!)
Atenție și la calitatea produselor sub marcă proprie, deoarece sunt numite „Premium”, însă în realitate acestea sunt doar promovate mai mult pentru creșterea profitului.
Fiecare recomandare făcută este posibil să se întoarcă sub formă de comision pentru acel meseriaș/montator și, implicit, se reflectă într-un preț mai mare pentru client. Chiar dacă sunt bine intenționați, e posibil să recomande doar ceea ce cunosc ei și implicit este ratată șansa de a folosi produse mai calitative sau poate oferte mai avantajoase.
De aceea, noi dorim ca toate persoanele care construiesc/renovează să fie informate înainte de a achiziționa materiale de construcții și să caute cea mai avantajoasă ofertă: piața este împânzită de intermediari și magazine care practică adaosuri peste adaosuri.
Un alt dezavantaj este acela că ofertele făcute de către meseriași nu sunt detaliate. În această situație, clientul nu știe cât costă manopera și cât costă materialele folosite.
Noi am întâlnit situații în care aceia care fac manopera influențează clienții să accepte condițiile impuse, deoarece producătorii oferă materiale direct meseriașilor, transformându-i în… agenți de vânzări.
Este bine că înainte de a se încrede în recomandările meseriașilor cu privire la materiale, clientul să verifice în mai multe locuri prețul, chiar și online.
Poate nu știți, dar în realitate de la producătorii de materiale de construcțiipană la locul șantierului prețurile cresc cu pană la 50%, pentru că între fabrică și șantier sunt destul de multe adaosuri: transport, depozit-manipulare (angajați plătiți să depoziteze și să manipuleze marfa), aranjare marfă (angajați plătiți la casa de marcat) etc. Toate aceste costuri sunt adăugate la prețul final al produsului.
Unul dintre beneficiile Casei de Comenzi Vindem Ieftin este acela că, la anumite cantități, se poate negocia prețul final împreună cu un consultant dedicat pe categoria respectivă.
Cumpărătorul este consiliat pas cu pas în construcția casei, astfel încât acesta să plătească pe cât posibil mai puțin pentru materiale. În final, clientul salvează cel puțin 10% din devizul construcției, păstrând calitatea materialelor.
În hipermarketurile și magazinele fizice, politica este diferită, dar clienții nu pot beneficia de o ofertă personalizată în funcție de cantitate. Concluzia: Scutești timp și bani dacă alegi să cumperi online.
Atenție la tâmplăria PVC!
Produse din ce în ce mai slabe invadează piață tâmplărie PVC. Din cauza ofertelor de slabă calitate de pe piață, din păcate se cumpără geamuri de proastă calitate care se uzează în 2-3 ani de la montare.
Tâmplăria PVC este executată pe aceeași linie de producție, cu profil Premium, însă calitatea nu este Premium din cauza feroneriei, sticlei, accesoriilor. Acestea sunt importate și denumite de aceștia ca fiind „Premium”.
Demontarea tâmplăriei implică un deranj mare atât pentru interiorul casei, cât și pentru exteriorul casei. Să nu mai vorbim de partea financiară…
Se practică monpolul pe zone de interes și exclusivități între producători și depozite
Producătorii, împreună cu depozitele mari, fac înțelegeri pentru protecția prețului! Online-ul nu are loc în acest joc de putere , deoarece prețurile sunt mai mici decât prețurile afișate la rafturile depozitelor, iar acest mod este influențată direct piața materialelor de construcții.
Cel mai mare producător de cărămidă a renunțat la contractul cu Casă de Comenzi Vindem-ieftin, deoarece ,,stricau prețurile” depozitelor. Depozitele impuneau un preț mai mare pentru aceleași produse. Nu am fost de acord cu politica de preț impusă de producător, iar contractul a fost reziliat.
Au fost, de asemenea, unii producători care au blocat anumite județe din țară. Motivul: să nu stricăm relațiile cu distribuitorii care au deja costuri de depozitare, manipulare/transport/marjă de profit.
Multiplă manipulare a mărfii
Procesul unui produs cumpărat din depozite/ hipermarketuri este următorul:
- Raft – Cărucior – Casă de marcat – Cărucior – Mașină – Acasă – Descărcare produse.
Costurile pentru manipularea mărfii și transport sunt incluse în prețul de la raft. De aici rezultă o diferență semnificativă între online și depozite/hipermarketuri!
De ce să profiți și să comanzi online
– Producătorul vinde mai scump clientului final decât distribuitorului, iar montatorul are și el un contract de comision, deci tot clientul final ajunge să dea mai mulți bani. Știind toate astea, nu-i așa că este mai atractivă oferta online?
– Cumperi materiale Premium la un preț mai mic, deoarece ești scutit de adaosurile practicate de către depozite și hipermarketuri
– Compari ofertele primite de la mai mulți furnizori, și astfel te asiguri că le obții pe cele mai bune
– Consiliere gratuită pentru clienții care au nevoie de informații despre produse. Având un consultant dedicat, câștigi timp pentru ceea ce este cu adevărat important
– Materialele se livrează direct de la producător, având specificațiile dorite (dimensiuni, culoare, aspect).
– Fiind ambalat corespunzător, produsul ajunge la client în cele mai bune condiții, ceea ce se reflectă atât în calitatea produselor, cât și prețul final.
,,Lipsa forței de muncă din domeniul construcțiilor se reflectă într-o creștere a prețurilor la manoperă, dar și într-o constrângere a clientului (beneciarul lucrării) să cumpere materiale rapid, sau de unde recomandă aceștia. Toate aceste conjuncturi neplăcute duc la o nemulțumire totală, iar mulți sunt împinși spre cartierele rezidențiale gata făcute, pentru care plătesc de cele mai multe ori chiar dublu, apelând la credite pe termen lung.”
ARTICOL ORIGINAL
More Stories
Cum alegi florile potrivite pentru fiecare ocazie de la o florarie online?
Ce activitati iti poti deschide in 2021
Descoperiti cele mai potrivite talente cu ajutorul testelor psihometrice