In aceasta primavara, este poate momentul cel mai potrivit pentru a achiziona o pereche de lentile de contact, si a face, astfel, trecerea de la traditionalele perechi de ochelari de vedere la accesoriile moderne, practice si usor de folosit.
Astigmatismul si lentilele de contact torice
Astigmatismul este o afectiune prezenta, in special, in randul tinerilor. Vederea dubla si incetosata, precum si incapacitatea de a focaliza corect imaginile obiectelor sunt determinate de conturul corneei, care adopta forma unei mingi de rugby. Deci, aceasta nu mai are o structura rotunda, bombata. Corneea are doua meridiane principale, orizontal si vertical si dioptriile acestora trebuie sa fie apropiate ca valoare pentru ca imaginea transmisa retinei sa fie clara. In situatia in care acest lucru nu se intampla, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct intr-un astfel de ochi devine o linie.
Pentru a elimina aceasta anomalie fiziologica, se impune corectia cu ajutorul unui set de lentile de contact torice, asferice sau cilindrice, care au, pe langa dioptrie si raza de curbura, axa si cilindrul. De regula, cilindru este cuprins in intervalul -0.75 si -2.25 dioptrii. Astigmatismul de pana la 0.5 dioptrii este fiziologic si nu se corecteaza.
Axa este necesara pentru astigmatism, ca supliment la lentilele de contact cu cilindru. Acesta descrie pozitia exacta a curburii pe cornee si este masurat intr-un interval de 0 ° – 180 °. De remarcat ca un grad de zero este de asemenea scris si ca 180. Numarul 90 inseamna pozitia verticala a ochiului, iar numarul 180 corespunde meridianului orizontal.
In cazul ochilor uscati se va opta pentru lentilele de contact torice cu silicon hidrogel, care prezinta o foarte buna permeabilitate a oxigenului si, implicit, o retentive optima a apei. Automat, cantitatea de apa necesara scade cu pana la 20%.
Presbiobia si lentilele multifocale
Presbiopia se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, pe fondul scadere capacitatii de acomodare a ochiului. Pe aceste considerente, unii specialisti chiar sunt de parere ca presbiopia nu se incadreaza in randul afectiunilor oculare clasice, ci, mai degraba, reprezinta dficultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi. Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodata. Asadar, “cauza” aparitiei presbiopiei este reprezentata de inaintarea in varsta, care determina pierderea elasticitatii cristalinului si structurilor oculare responsabile cu acomodatia.
Date fiind aceste conditii, varianta moderna de corectie a presbiopiei o reprezinta lentilele de contact progresive sau lentilele de contact multifocale. Lentilele de contact multifocale permit o buna tranzitie intre vedere de aproape si cea de la distanta, deci, implicit, o crestere a capacitatii de acomadare.
Tipul de lentile multifocale sunt denumite si lentile ocupationale, care sunt proiectate pentru efectuarea anumitor actiuni specifice, cum ar fi lucrul la calculator si sunt destinate uzului general. Acestea au zone mai mari pentru vederea intermediara si la apropiere si la departare.
Medicul oftalmolog sau tehnicianul optometrist sunt specialistii in masura sa ne recomande ce tip de lentile ni se potrivesc, in functie de nevoile specifice ale fiecaruia dintre noi. Deci, urmand sfatul lor, putem fi siguri ca purtam lentile de contact torice sau lentile de contact multifocale in deplina siguranta, fara a ameninta sanatatea ochilor.
More Stories
Motive pentru a achizitiona ochelari Wayfarer
Sindromul ochilor uscati si utilizarea corecta a lentilelor de contact
Beneficiile tratamentelor cu oxigen pentru pielea cu tendință acneică