25 mai 2021

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Cum să alegi ochelari de soare în funcție de indicele de protecție UV

goggles, sunglasses

În 1995, o directivă a Uniunii Europene obliga producătorii de ochelari de soare să trateze lentilele acestor ochelari împotriva razelor UV (UVA + UVB).

Aceste ochelari sunt ștampiliați „CE” urmat de indicele lor de protecție, un număr de la 0 la 4. Acești indici indică nivelul de protecție oferit nu numai de filtrele ochelarilor, ci și de calitatea sticlei din care sunt fabricați. Desigur, aceste rate nu sunt aceleași cu cele utilizate pentru protecțiile solare sau alte produse solare care protejează pielea împotriva arsurilor solare.

Pentru a fi pe deplin familiarizați cu caracteristicile lentilelor de ochelari de soare, este important să știm că indicele UV este legat de intensitatea radiației UV a soarelui și de riscul pentru sănătate pe care îl prezintă. Cu cât este mai mare indicele UV, cu atât radiația este mai mare.

Indice de protecție 0 pentru ochelari de soare sau clasa 0

Indicele 0 al ochelarilor de soare abia protejează de razele soarelui, procentul său de protecție fiind cuprins între 0% și 19%. Filtrarea este prea slabă pentru a proteja eficient, așa că nu purta acești ochelari de soare în lumina puternică a soarelui sau în timpul expunerii la soarele de vară. Acești ochelari sunt considerați, în general, ochelari de confort sau ochelari cosmetici. Ei ar trebui utilizați în interior sau în timpul radiației solare reduse.

Indice de protecție 1 pentru ochelari de soare sau clasa 1

Indicele 1 protejează ochii în timpul unui soare slab. Procentul de protecție este de la 20% la 57%, ceea ce corespunde unui climat gri sau unui cer de iarnă. Ai grijă cu ochelarii de protecție clasa 1 și evită expunerea la soare puternic.

Indice de protecție 2 pentru ochelari de soare sau clasa 2

Ochelarii de soare cu un indice de protecție 2 sunt perfecti pentru o lumină medie a soarelui, fără prea multă strălucire. Acestea protejează de la 57% la 82% din razele solare. Sunt potriviți pentru o lumină slabă a soarelui.

Indice de protecție 3 pentru ochelari de soare sau clasa 3

Indicele 3 are o protecție foarte satisfăcătoare. Cu un procent de protecție de 82% până la 92%, ochelarii de soare echipați cu acest indice de protecție 3 pot fi purtați pe mare sau la munte cu soare puternic. Ochelarii cu indice 3 au și avantajul de a bloca 100% din razele UV de la soare.

Indice de protecție 4 pentru ochelari de soare sau clasa 4

Ochelarii cu indice de protecție 4 protejează mai mult de 92% din razele soarelui prin blocarea a 100% din razele UV (UVA + UVB). Ochelarii de soare clasa 4 sunt indicați în cazul razelor solare puternice, chiar extreme. Ochii sunt protejați corespunzător în timpul expunerii prelungite la soare. Atenție, utilizarea acestor ochelari cu indice solar 4 este interzisă când conduci o mașină, deoarece vizibilitatea devine zero într-un tunel.

Cum să alegi indexul ochelarilor de soare?

Există câteva caracteristici esențiale care trebuie luate în considerare la alegerea unor ochelari de soare:

• Gradul de protecție și filtrul UV

• Intensitatea nuanței lentilei (independent de factorul de protecție)

• Calitatea materialului folosit la realizarea ochelarilor

Culoarea lentilelor de ochelari de soare nu este o indicație a filtrării soarelui. Ochelarii întunecați nu filtrează razele UV, deși reduc orbirea. Calitatea lentilelor și materialul folosit pentru fabricarea acestora sunt active în protejarea ochilor împotriva razelor UV. De exemplu, policarbonatul, utilizat frecvent de producătorii de ochelari, blochează în mod natural razele UV. Prin urmare, și ochelarii limpezi pot avea protecție indice 4.