Pe mulți dintre noi, „meseria” de părinți ne-a prins cu temele nefăcute. În multe aspecte, nu știm ce e mai bine pentru copiii noștri și nici ce ne mai amintim noi din copilărie nu mai e valabil azi. Cu atât mai mult când vine vorba de încălțăminte copii. Mai ales încălțăminte pentru copii mici. Degeaba ne întrebăm prietenii sau părinții, degeaba căutăm informații pe Internet. Părerile sunt, ca în atâtea alte domenii, împărțite. Cu toate acestea, în unele aspecte, au căzut toți specialiștii de acord.
Cum ar fi faptul că prima pereche de încălțăminte pentru copii trebuie cumpărată bebelușului abia după ce acesta învață să facă primii pași. Un copil mic care încă nu pășește nu are nevoie de încălțăminte. Pediatrii ortopezi susțin că după ce începe să facă primii pași copilul trebuie încălțat cu ghetuțe sau pantofi moi, din piele, cu talpă flexibilă.
BLACK FRIDAY EMAG – 2019 – 15 Noiembrie
În același timp, în casă, copilul trebuie lăsat să meargă desculț sau doar cu șosetuțe antiderapante, astfel încât tălpile acestuia să deprindă mișcările specifice mersului. La fel ca și la plajă, de altfel. Mersul pe nisip este un excelent antrenament pentru mersul copilului și pentru întărirea musculaturii picioarelor. Copiii își dezvoltă mersul până la vârsta de 7 ani. Abia după aceea, parametrii mersului, a formei de a păși, încep să semene cu ai unui adult.
Pentru ca încălțămintea pentru copii să nu-i influențeze negativ dezvoltarea mersului, trebuie ținut cont de câteva aspecte:
– încălțămintea trebuie să fie flexibilă și ușoară, cu excepția părții de la călcâi
– folosirea de încălțăminte care să-și adapteze forma celei ale piciorului, fără unghiuri prea pronunțate, care pot deriva în malformații
– talpa trebuie să fie flexibilă, antiderapantă, cu o grosime de maximum un centimetru
– materialele să fie naturale și prin care pielea să poată respira ușor, pielea fiind cea mai indicată
– trebuie alese încălțările cu șiret sau cu arici, care se adaptează mult mai bine la forma piciorușelor copilului decât cataramele sau fermoarul
Incaltaminte copii de la eMAG
Cum alegem însă măsura potrivită de încălțăminte copii? Pentru copii de vârste fragede, aflați încă în perioada primilor pași, să probeze încățăminte copii este un chin. De aceea, cel mai bine alegem încălțările după ce trasăm pe o coală de hârtie conturul tălpii sale. Și acest lucru nu trebuie făcut când acesta stă culcat, pentru că la această vârstă încă are picioare mici, grăsuțe și moi, ceea ce nu ne va permite să măsurăm corect lungimea talpei piciorului. În plus, măsura de încălțăminte copii trebuie luată seara, atunci când picioarele sunt mai umflate și mai mari decât la primele ore ale zilei.
Odată la 4-5 luni, trebuie să schimbăm încălțămintea pentru copii. Copilul nu va putea spune sau nu va ști spune când pantofii îi sunt prea mici. Pe parcursul primilor ani din viață, măsura piciorului său se schimbă foarte repede, de aceea medicii recomandă schimbarea pantofilor o dată la fiecare 4-5 luni. De fapt, medicii ortopezi susțin că în cazul copiilor, piciorul acestora crește cu câte 8 milimetri la fiecare trei luni.
Încălțăminte copii – oferte emag.ro
În primii ani de viață, până la vârsta de 2-3 ani, copilul face primele încercări de a se încălța și descălța singur, de aceea e bine să optați pentru modele de încălțăminte copii cu arici în această perioadă. Îi va fi mai ușor să-și satisfacă dorința de autonomie. După doi ani, ar trebui ca ghetuțele să fie înlocuite cu pantofi sau teniși, care să ajungă mai jos de gleznă, permițând întărirea musculaturii piciorului. La aceste vârste, șlapii, mocasinii, sandalele sau balerinii ar trebui evitați, pentru că percepția că perechea de încălțăminte copii iese mereu din picior provoacă disconfort copilului și îl obligă să-și țină degetele picioarelor încordate și îndoite, pentru a evita pierderea papucului.
Alte sfaturi de care să ții cont:
– dacă cei mici practică un sport la școală sau în activitățile extrașcolare, precum fotbalul, tenisul, bachetul, care necesită încălțăminte copii specială, ar trebui să poarte aceste încălțări doar pe durata practicii sportive. Schimbă-i pantofiorii din picioare după antrenament și nu-l lăsa cu ei încălțați înaine cu mult de antrenament.
– inspectează adesea picioarele copiilor, inclusiv zona dintre degete și de asemenea și încălțămintea, pentru a vedea orice imperfecțiuni sau murdărie acumulată care pot provoca daune picioarelor.
– picioarele celor mici trebuie spălate zilnic, uscate cu grijă, mai ales între degete. Trebuie, totodată, să controlezi temperatura apei, astfel încât aceasta să nu depășească 37 de grade. Temperaturile mai mari de atât îi pot provoca copilului arsuri.
– în cazul în care picioarele celor mici sunt prea uscate, e recomandabil să folosești cremă sau uleiuri speciale.
– unghiile de la picioare trebuie tăiate mereu în linie dreaptă, iar în cazul în care nu te descurci, apelează la un specialist.
More Stories
Sfaturi pentru selectarea periuței de dinți potrivite pentru copilul dumneavoastră
Cele mai populare jocuri de inteligenta pentru copii si adulti
Care sunt oare cele mai potrivite haine pentru copii?