27 martie 2019

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

Avantajele și dezavantajele unor plite electrice. De ce tot mai mulți fac pasul de la plitele pe gaz

În România, în ultimii ani, au câștigat tot mai multă popularitate plitele electrice. Pentru cei pasionați de gătit, dar nu numai, acestea au ajuns să fie preferate în fața clasicelor plite pe gaz. Există, evident, avantaje și dezavantaje legat de alegerea unei plite electrice, dar, la final, dacă tragi linie, parcă avantajele sunt mai importante și mai numeroase.

 

În primul rând, plite electrice este un nume generic pentru mai multe feluri de plite, cu funcționare diferită. Cele mai importante două tipuri de plite electrice, însă, sunt plitele vitroceramice și plitele cu inducție.

 

Diferența dintre ele este că cele vitroceramice încorporează un element care produce căldură (de obicei cu halogen), care va încălzi partea ceramică, iar aceasta, la rândul său, va încălzi vasul cu mâncare, în timp ce plitele cu inducție au avantajul că încălzesc direct vasul, fără a mai pierde energie în straturi indermediare.

 

Plite electrice – super oferte la eMag!

 

Până la alegerea unui model sau altul de plite electrice, haideți să vedem ce avantaje au acestea față de clasicele aragaze.

 

Mai întâi, plita electrică păstrează aceeași temperatură constantă în timp ce gătești, spre deosebire de plitele pe gaz.

 

Unul dintre dezavantajele unei plite electrice este că are nevoie de o instalație electrică foarte bine făcută, pentru că puterea consumată este destul de mare, mai ales dacă are mai multe arzătoare în funcțiune simultan. Și un al doilea dezavantaj ar fi prețul mai ridicat față de cele pe gaz.

 

Cam aici se opresc, însă, dezavantajele plitelor electrice. Pentru că în restul privințelor sunt net superioare celor pe gaz. De exemplu, deși consumă destul de mult, sunt mai rentabile energetic decât cele pe gaz. Și mult mai sigure, iar raportul dintre cost și timpul de gătire este cu două treimi mai redus decât în cazul plitelor pe gaz.

 

Plita cu inducție, de exemplu, are nevoie doar de câteva minute pentru a atinge temperatura de fierbere a apei, fără flacără. O astfel de plită are și o funcție booster, ce permite ca procesul de gătire să să demareze la capacitate maximă pentru ca, după ce mâncarea începe să fiarbă, temperatura să revină la nivelul inițial, reducând astfel consumul de energie cu circa 40%.

 

Un alt avantaj al unei plite electrice cu inducție este că suprafața de gătire rămâne mereu rece, un avantaj demn de luat în seamă mai ales dacă ai copii prin preajmă. Sau animale de casă, la fel de curioase uneori precum copiii.

 

Nu doar consumatorii casnici fac trecerea de la plite pe gaz la plite electrice. Tot mai multe restaurante și tot mai mulți chefi preferă și ei, în ultimii ani, plitele electrice. Unii o fac din considerente de protejare a mediului și de eficiență energetică, alții pentru că sunt mai lipsite de riscuri decât cele pe gaz, alții pentru că prețul gazelor crește într-un ritm mai susținut decât cel al curentului electric. Gazele sunt o resursă finită, dar curentul electric nu este.

 

Steve Hobs, directorul FSE, declara de curând că mutarea de pe gaze pe echipamente electrice este una incontestabilă. Acum trei sau patru ani, oamenii preferau în proporție de 70-80% plitele pe gaz în detrimentul celor electrice. Acum, raportul tinde să se egalizeze și, în scurt timp, cei care preferă plite electrice vor deveni majoritari.

 

Pentru cei care isi doresc cu totul altceva – plite incorporabile gasesti in aceasta perioada la eMag, vezi ofertele direct pe site!

 

Aragazele cu plite electrice sunt cele mai sigure pentru care poți opta. Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la scurgeri de gaze și nici nu trebuie să-ți bați capul cu existența unei aerisiri, care să lase să iasă arderile toxice ale gazului.

 

În plus, avantajele unor plite electrice nu se opresc aici. De exemplu, acestea ne oferă posibilitatea de a ne bucura de un control mult mai mare asupra procesului de gătit, pentru că putem menține temperatura constantă pe toată durata procesului preparării mâncării. Astfel, scade foarte mult riscul de a arde mâncarea sau de o găti neuniform sau doar parțial.