Potrivit metodologiei Evaluarii Nationale si a examenului de Bacalaureat la limba romana, structura subiectelor este diferita. In cazul elevilor de clasa a VIII-a, subiectele elaborate de catre
expertii Centrului National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei Nationale urmaresc, in primul rand, dovedirea insusirii intelegerii un text literar sau non-literar dat, pornind de la cerintele specificate.
Mai precis, elevilor li se solicita cunoasterea modurilor principale de expunere (naratiune, descriere, dialog), sa recunoasca structurile componente ale operei literare in texte epice, sau sa identifice subiectul operei literare, precum si momentele subiectului.
Trasaturile genului liric, epic si dramatic, elementele de prozodie, figurile de stil sunt alte “ elemente” care fac obiectul evaluarii la proba scrisa la limba si literatura romana din cadrul examenului de Evaluare Nationala.
Aceste notiuni pot fi aprofundate individual, cu ajutorul profesorilor de la un centru de meditatii la limba romana din Bucuresti sau apeland la profesori meditatori.
Proba scrisa la limba si literatura romana din cadrul examenului de Evaluare Nationale cuprinde 3 subiecte mari. Prima parte din cadrul primului subiect evalueaza cunoasterea principalelor notiuni de fonetica, vocabular, cat si a elementelor de prozodie si versificatie. Cerintele sunt formulate pe baza unui text literar epic, liric sau dramatic.
Partea a II-a este destinata elaborarii unui text argumentativ, in care elevii trebuie sa demostreze apartenenta textului citat la inceputul primului subiect.
Subiectul al doilea este compus si el tot din doua parti, insa, de aceasta data, elevii vor avea in fata un text non-literar. Subiectul isi propune sa evalueaza competentele de intelegere a textului, dar si de emitere a unui discurs scris.
Tot in cadrul acestui subiect sunt verificate si notiunile de baza de gramatica a limbii romane: morfologie, sintaxa, cunoasterea tipurilor de propozitii subordonate.
[Articol preluat de pe archive.org]
[Sursa foto dumitritzachicu.wordpress.com]
More Stories
De la Culori la Sunete: Experiențe Multi senzoriale cu Desene de Colorat
5 motive pentru a-ți încuraja copilul să citească
Romania participa la olimpiada internationala EUCYS 21 cu trei echipe de cercetare, dintre care doua sunt din cadrul Centrului Alexandru Proca