26 septembrie 2023

Stiri de ultima ora.

Din toate colturile Romaniei.

5 motive pentru a-ți încuraja copilul să citească

Chiar dacă trăim în epoca tehnologiei, cărțile de citit nu trebuie să dispară de pe lista ta și nici de pe cea a copilului tău. De ce? Pentru că lectura îi poate aduce doar beneficii copilului tău, cum ar fi dezvoltarea intelectului și dezvoltarea emoțională armonioasă.

Există numeroase studii care demonstrează că lectura are efecte asupra copiilor și a adulților, de la îmbogățirea vocabularului și dezvoltarea imaginației și până la prevenirea sau ameliorarea bolilor degenerative.

Hai să vedem care sunt cele mai importante motive pentru care cărțile de citit merită să fie o prioritate pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului tău. Descopera gama completa carti de citit pe emag.ro

  1. Stimularea memoriei

Studiile arată că acei copii care citesc multe cărți au capacitatea de a reține mai rapid și mai mult pentru că lectura le stimulează și îmbogățește activitatea cerebrală. De asemenea, pentru că citesc mult, copiii vor face mai puține greșeli de ortografie și de punctuație.

  • Dezvoltarea creierului

Un alt beneficiu pe care îl aduc cărțile de citit este acela că cel mic sau cea mică se va dezvolta, din punct de vedere mintal, mult mai rapid decât un copil care nu a citit. Lectura stimulează formarea și dezvoltarea gândirii critice și a gândirii libere, prin urmare copilul va înțelege mult mai bine ce i se spune sau ce citește și va fi capabil să își formeze propria opinie în legătură cu un subiect sau altul.

  • Extinderea orizontului de cunoaștere

Mai ales atunci când copilul este mic, după ce ați explorat împreună obiectele care vă înconjoară, este momentul să descopere și alte realități apropiate și îndepărtate, iar asta o poți face cu ajutorul cărților de citit. Astfel, va afla lucruri noi și interesante și despre animalele pe care nu le poate vedea în realitate sau spații și lumi la care nu are acces direct, cum ar fi planetele, legendele și miturile etc.

  • Dezvoltarea inteligenței emoționale

Cititul îl ajută pe copil și în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței emoționale. Iată cum. Narațiunea îi oferă șansa copilului de a se familiariza cu înțelegerea emoțiilor, cu ajutorul personajelor care își exprimă diverse opinii sau care se autoanalizează. Cu ajutorul tău, al părintelui, dar și al lecturii, copilul va reuși să facă diferența între emoțiile pozitive și cele negative și să reușească, în timp, să le gestioneze pe cele negative sau măcar să înțeleagă de ce simte ce simte și să le exprime într-un mod asertiv.

  •  Modalitate de relaxare și de distracție

Lectura poate fi și distractivă dacă alegi cărțile potrivite și este chiar recomandat ca mai ales la vârste mici, pentru a-l captiva pe copil și pentru a-i trezi interesul pentru cărți, să alegi acele titluri care crezi că i se potrivesc și care îl vor amuza, distra sau binedispune. De asemenea, în funcție de subiectul ales, cărțile pot fi relaxante, atât pentru tine, dacă citiți împreună, cât și pentru copil.

În concluzie, cărțile pentru citit îi vor aduce numai beneficii copilului tău, așa că nu subestima efectele pozitive pe care le are lectura asupra dezvoltării sale.