Românii aleg tot mai mult să călătorească intern cu avionul, cele mai des optând pentru bilete de avion Bucureşti – Timişoara, Timişoara – Bucureşti, Bucureşti – Iaşi, Iaşi – Bucureşti, Bucureşti – Cluj-Napoca şi Cluj-Napoca – Bucureşti. Lipsa unei infrastructuri potrivite cu autostrăzi care să faciliteze călătoriile în timp util, starea proastă a drumurilor, ambuteiajele din sezonul turistic sau problemele cu dezăpezirile şi alunecările de teren din anotimpurile reci sunt toate motive care-i determină pe români să aleagă în număr tot mai mare călătoriile cu avionul între orașe din România în locul transportului cu maşina. În general, cei mai numeroşi pasageri de la bordul zborurilor interne sunt oameni de afaceri pentru care timpul este foarte preţios şi nu poate fi pierdut în trafic, dar şi turişti care nu mai sunt dispuşi să petreacă câte o zi întreagă în maşină pentru a ajunge la destinaţia dorită.
Pe segmentul curselor interne, până nu de mult, monopolul a fost deţinut de compania locală de stat însă tot mai multe companii de pe segmentul low-cost au început să efectueze zboruri interne. O mare companie aeriană low-cost din Europa a investit substanțial, anul trecut, în deschiderea unei noi baze pe Aeroportul Internaţional Timişoara “Traian Vuia”, de unde operează inclusiv zboruri Timişoara – Bucureşti, care au o frecvenţă de două zboruri pe zi.
În 2015, o altă companie aeriană de pe acest segment al low costurilor a lansat, în premieră, zborurile interne pe ruta Bucureşti – Iaşi – Bucureşti. Zborurile interne de pe această rută sunt zilnice şi se desfăşoară dimineaţa sau seara. Biletele sunt disponibile la preţuri începând de la aproximativ 33 de euro, tarif ce include gratuit un bagaj de mână în limita a 10 kg, un bagaj de cală în limita a 32 kg şi un snack pe timpul zborului.
Și ruta București – Cluj și retur este bine acoperită pe bilete de avion ieftine, fiind mai multe companii care operează zboruri Bucureşti – Cluj-Napoca şi Cluj-Napoca – Bucureşti, în regim săptămânal.
Teatrul National din Cluj
Aeronavele care sunt disponibile pasagerilor din România derulează zboruri interne Bucureşti – Timişoara, Timişoara – Bucureşti, Bucureşti – Iaşi, Iaşi – Bucureşti, Bucureşti – Cluj-Napoca şi Cluj-Napoca – Bucureşti cu aterizări pe aeroporturile Bucureşti Otopeni, aeroportul Avram Iancu din Otopeni, Traian Vuia din Timişoara sau cel din Iaşi. Luând în considerare frecvenţa ridicată a pasagerilor care călătoresc în interes de afaceri pe aceste rute, unele companii le pun la dispoziţie acestora pachete speciale de tip corporate. Clienţii care se înscriu în acest program beneficiază de un tarif constant pe întreaga durată a colaborării, independent de perioada anului, iar călătoriile pot fi planificate chiar şi cu 48 de ore înaintea zborului.
Compania națională de transport aerian operează zboruri Bucureşti – Iaşi, principalul centru urban din nord-estul României şi centrul cultural, economic și academic al Moldovei, cu 32 frecvenţe zilnice. Beneficiile acestei călătorii sunt transportul gratuit al bagajului de cală în limita maximă de 23 kg şi 10 kg bagaj de mână, Check-in-ul gratuit în aeroport sau serviciile gratuite la bord. Tot cu 32 de frecvenţe zilnice se desfăşoară şi zborurile Bucureşti – Timişoara. Timișoara este unul dintre cele mai vechi oraşe din România, centru cultural şi punte între România şi ţările din Vest. Către cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară şi una dintre cele mai atractive destinaţii ale României, oraşul Cluj-Napoca, zborurile au o frecvenţă mai ridicată, respectiv de 36 pe zi.
Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca trei destinaţii deosebit de atractive pentru turişti
Palatul Culturii din Iași
Distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi este de 71 de kilometri şi se parcurge, în mod ideal, în 5 ore şi 30 de minute, însă dacă luăm în considerare că drumul naţional care leagă cele două localităţi impune numeroase restricţii de trafic este foarte posibil ca durata călătoriei să fie mult mai mare. O călătorie cu avionul după achiziţia de bilete de avion Bucureşti – Iaşi sau Iaşi – Bucureşti are o durată mult mai mică şi se realizează în aproximativ o oră, motiv pentru care turiştii români şi străini poat lua în considerare clar această opţiune de transport. Iaşiul este un oraş foarte vechi, săpăturile arheologice atestând existenţa aşezărilor omeneşti, pe actualul teritoriu al municipiului, încă din paleolitic. Este de asemenea interesant faptul că, pentru o perioadă de trei ani (între 1859 şi 1862), oraşul a fost capitala României, astăzi fiind cel de-al doilea oraş din ţară ca număr de locuitori, dar şi din punct de vedere cultural, istoric şi academic, fiind al doilea centru universitar din România. Totodată, din punct de vedere geografic, oraşul este situat în partea de est a Moldovei, pe râul Bahlui şi pe şapte coline legendare – Breazu, Sorogari, Copou, Cetăţuia, Galata, Repedea şi Bucium. Având în vedere istoria şi geografia oraşului, oferta pentru turişti este una extrem de atractivă şi include obiective foarte interesante. Numeroase muzee (Muzeul Unirii, Muzeul Viei și Vinului, Muzeul Universității, Muzeul Municipal, Casa Pogor, Casa Dosoftei, Muzeul Alecsandri – Mircești, Muzeul Mihai Eminescu, Muzeul Mihail Sadoveanu, Bojdeuca lui Ion Creangă etc.) şi obiective culturale (Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Opera Națională, Ateneul Tătărași, Filarmonica Moldova etc.) îşi aşteaptă cu nerăbdare vizitatorii. De asemenea, în oraş şi în împrejurimi sunt numeroase mănăstiri şi biserici care nu sunt doar obiective spirituale, ci şi culturale, dar şi două spaţii verzi, faimoase pe plan naţional, respectiv Parcul Copou şi Grădina Botanică.
De la București la Timișoara
O călătorie cu bilete de avion Bucureşti – Timişoara sau Timişoara – Bucureşti durează, în medie, o oră sau o oră şi 15 minute, în timp ce aceeaşi distanţă se poate parcurge cu maşina în aproximativ 6 ore şi 30 de minute. La capătul călătoriei spre vestul ţării vă aşteaptă un oraş foarte interesant, cu multiple funcţiuni economice şi culturale şi, mai nou, turistice. Timişoara, este recunoscut ca oraşul parcurilor şi al Revoluţiei anti-comuniste din 1989, însă are o istorie foarte bogată care datează de acum 6.000 de ani, din aşa-zisă epocă nouă a pietrei, perioada neoliticului. Cele mai importante perioade din lunga sa istorie datează din perioada apartenenţei sale la Regatul Ungariei în epoca medievală, din perioada stăpânirii turceşti, cea austriacă, cea a apartenenţei la Regatul Ungariei în cadrul Monarhiei Austro-Ungare şi cea la Regatul României. Dezvoltarea urbanistică a Timişoarei reflectă un amestec original de istorie, artă şi cultură, atracţiile turistice ale oraşului concentrându-se astăzi în cele trei cartiere istorice ale sale – Cetate, Fabric şi Iosefin, fiecare cu numeroase obiective ce merită să fie vizitate. Printre atracţiile turistice ale Timişoarei se numără şi o serie de construcţii industriale realizate la începutul secolului al XX-lea, canalul Bega şi podurile peste acesta sau Parcul rozelor. Un aspect interesant de ştiut este că Timişoara este recunoscut pe plan naţional ca un oraş al premierelor tehnice aici fiind înregistrate primul cananal navigabil din ţara noastră (râul Bega), prima fabrică de bere de pe teritoriul României, primele străzi iluminate cu lămpi sau primul tramvai care a circulat într-un oraş.
De la București la Cluj
Turiştii care optează pentru o călătorie cu bilete de avion Bucureşti – Cluj-Napoca sau Cluj-Napoca – Bucureşti vor ajunge la destinaţie în aproximativ o oră, în timp ce durata unui drum cu maşina este estimată la aproximativ 5 ore şi 30 de minute. Mai puţin timp petrecut în trafic va asigura clar mai mult timp pentru vizitarea oraşului, un centru cosmopolit şi multicultural, cu adevărat european. Străzi, pieţe (Piaţa Mihai Viteazu, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Muzeului, Piaţa Unirii), muzee (Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB, Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie UBB, Muzeul de Istorie al Universitatii UBB, Muzeul Botanic UBB, Muzeul de Farmacie, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei), parcuri (Parcul Iuliu Hațieganu, Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Parcul Central Cluj, Iulius Parc, Parcul Rozelor, Parcul Etnografic National Romulus Vuia) şi monumente (Turnul Croitorilor, Canalul Morii) sunt doar câteva dintre obiectivele care alcătuiesc oferta turistică foarte bogată a oraşului. Trebuie să mai ştiţi că oraşul este faimos pentru curţile sale interioare, dar şi pentru faptul că aici se găseşte singurul cuib cu ouă de dinozaur găsit şi păstrat în poziţia iniţială sau singura colecţie de meteoriţi din România.
În România, alte curse aeriene sunt disponibile din Capitală spre oraşe precum Baia Mare, Bacău sau Satu Mare, în general destinaţii cu nenumărate atracţii turistice şi relief variat.
1 thought on “Românii optează tot mai des pentru bilete de avion Bucureşti – Timişoara, București – Iaşi şi București – Cluj-Napoca”
Comments are closed.