Din ce în ce mai multe persoane doresc să aibă o dantură cât mai dreaptă și aspectuoasă pentru un zâmbet perfect și apelează la un aparat dentar. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de mituri și informații eronate cu privire la aparatul dentar, care împiedică pacientul să beneficieze de un tratament ortodontic adecvat și care creează pacienților sentimentul de frică.
Mai jos sunt enumaerate unele dintre aceste mituri false:
- Aparatul dentar se pune doar pe dinții permanenți
Există mitul conform căruia aparatul dentar se pune doar după ce se schimbă toți dinții de lapte. Este frecventă situația în care părinții nu vin cu copilul la medicul ortodont din cauza acestei informații eronate. Dinții sunt înghesuiți, deoarece maxilarele sunt prea mici. Începând cu vârsta de 7 ani medicul poate recomanda purtarea unui aparat dentar. Cu cât se intervine mai devreme, când oasele sunt maleabile, pentru a face loc dinților, cu atât durata și costul tratamentului vor fi mai mici. Mai mult decât atât, se evită extracțiile dentare și complicațiile ulterioare iar dantura permanentă are mai multe șanse să se dezvolte corect.
- Aparatul dentar nu este valabil și pentru adulți
Aparatul dentar este recomandat pentru toate categoriile de vârstă și ajută la aliniera dinților armonios și funcțional și obținerea unei mușcături corecte și sănătoase. Singura diferență este aceea că tratamentul durează mai mult în cazul adulților, decât la copii și adolescenți. Rețineți că rezultatele sunt la fel de eficiente și în cazul persoanelor adulte. Nu este niciodată prea târziu să îți pui aparat dentar și să te bucuri de un zâmbet perfect sănătos.
- Procesul de montare a aparatului dentar este dureros
Montarea aparatului dentar este o procedură nedureroasă. Aceasta durează aproximativ o oră pentru fiecare arcadă. Arcurile flexibile folosite din prezent oferă un pus de confort pacientului cu aparat dentar. După montarea acestuia, pot apărea leziuni de mici dimensiuni la nivelul obrazului sau limbii. Acestea dispar de la sine în câteva zile. Pentru a atenua disconfortul creat, medicul ortodont vă poate recomanda aplicarea unei cantități mici de ceară specială la nivelul bracketilor care cauzează probleme.
- Aparatul dentar este inestetic
În ziua de astăzi, aparatele dentare sunt considerate atât un accesoriu la modă, cât și o dovadă a preocupării de sine. Pacientul are acum la dispoziție o gamă extrem de variată de aparate dentare din care poate alege un model foarte puțin vizibil, de exemplu, cel cu bracketi ceramici sau de safir ori un aparat invizibil, precum cel lingual. De asemenea, pentru un design mai vesel, puteți opta pentru elastice colorate, extrem de populare în rândul copiilor și adolescenților.
- Dantura se va strâmba la loc
După ce aparatul dentar este îndepărtat, dinții au nevoie de timp pentru a se fixa în os în noua poziție, cea corectă. În funcție de fiecare pacient, medicul ortodont va recomanda purtarea unei gutiere în vederea menținerii rezultatelor obținute în urma tratamentului ortodontic. Gutiera este transparentă, comodă și greu de sesizat de către cei din jur. Prin urmare, menținerea rezultatelor este ultima etapă în tratamentul cu aparat dentar.
Vă așteptăm la cabineul stomatologic Dentocalm (https://dentocalm.ro) din Cluj-Napoca pentru abeneficia de cele mai bune și estetice aparate dentare, specific fiecărui pacient.
More Stories
Motive pentru a achizitiona ochelari Wayfarer
Sindromul ochilor uscati si utilizarea corecta a lentilelor de contact
Beneficiile tratamentelor cu oxigen pentru pielea cu tendință acneică